Bijwerkingen van intraveneus Contrast

November 1

Bijwerkingen van intraveneus Contrast

Intraveneus contrast materialen worden veel gebruikt in een verscheidenheid van imaging tests, zoals MRIs, CTs en PET scant. Verschillende soorten contrast materiaal bestaan, verschillen in de grootte en het type van moleculen die ze bevatten. In het algemeen, de lichtere materialen zijn minder kans op bijwerkingen veroorzaken, maar het gebruik ervan kan worden beperkt door de kosten, zoals uiteengezet in een artikel van 2002 over bijwerkingen contrast materiaal in het dagboek van American Family Physician. Bijwerkingen kan onmiddellijk of uitgesteld worden, en kan variëren van mild tot levensbedreigend.

Anafylactische reactie

Anafylactische reacties beginnen meestal binnen 20 minuten na ontvangst van een intraveneuze injectie van contrast materiaal, zoals uitgelegd in een studie gepubliceerd in de nucleaire geneeskunde technologie. Milde symptomen zijn urticaria, die zijn jeukende rode striemen, pruritus, wat betekent dat jeuk over het lichaam, misselijkheid en braken. Ernstiger symptomen omvatten vernauwing van de luchtwegen en de vloeistof in de luchtwegen en longen. Stoornissen in het hartritme mogelijk leven bedreigt. Vangsten, sluiting van de luchtwegen en de dood kan optreden.

Autonome reacties

Contrast materiaal kan invloed hebben op het autonome zenuwstelsel, wat leidt tot een trage hartslag en verwijding van de bloedvaten in de huid, die samen een gevaarlijke daling van de bloeddruk kunnen veroorzaken. Misselijkheid, braken, diffuse zweten en verwarring zijn andere symptomen. Een gevoel van warmte en een metalen smaak kan vergezeld gaan van de andere symptomen. Onbehandeld, lage bloeddruk kan leiden tot ineenstorting van de bloedsomloop en dood.

Vertraagde reacties

Reacties op contraststoffen kunnen ontwikkelen enkele dagen na de ingreep. Volgens de American College of radiologie komen ze relatief vaak voor. Symptomen zijn meestal mild, bestaande uit zwakte, bovenste luchtwegen griep-achtige symptomen, buikpijn, misselijkheid en braken. De meest ernstige bijwerkingen zijn de letsels van de huid, die de potentie hebben om leven bedreigen en vereisen van een onderzoek door een dermatoloog.

Nierschade

Nierschade van intraveneus contrast materialen dreigt met name optreden bij patiënten die al nierziekte. Acuut nierfalen wordt gekenmerkt door de nieren af te sluiten, wat betekent dat het lichaam verliest haar vermogen om te ontdoen van de overtollige vloeistoffen en giftige stoffen en onderhouden van de zout en zuur-base evenwicht van het lichaam. Aangezien contrast materiaal wordt uitgescheiden door de nieren, moet voorzichtigheid worden gebruikt bij het beheer van het aan mensen die zijn afgenomen nierfunctie. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of nucleaire geneeskunde Technology, zijn mensen met type 2 diabetes die mondelinge agenten om hun diabetes te beheren met een verhoogd risico voor contrast-geïnduceerde nierfalen.


gerelateerde artikelen