Bestaat er een risico van Pancreatitis met het Paleo dieet?

August 6

De dieet-industrie is booming met gespecialiseerde diëten--plannen die belofte gewichtsverlies of verbetering van uw gezondheid door een strenge en soms beperkend dieet te volgen. Een dergelijk dieet is de Paleo, of Holbewoner dieet, een dieet op basis van het voedsel verbruikt tijdens het paleolithische tijdperk van de menselijke geschiedenis. Voorstanders van het dieet beweren dat zij het risico van gezondheidskwesties die gevolgen hebben voor vele Amerikanen vandaag, met inbegrip van metabole aandoeningen en diabetes kan verminderen. Echter wetenschappelijke gegevens ter ondersteuning van het dieet van gezondheidsclaims blijft schaars, en de aard van de hoog-vet van het Paleo-dieet kan verhogen het risico van pancreatitis in sommige gevallen.

Over het Paleo dieet

Het Paleo-dieet is gebaseerd op het idee dat je moet consumeren een dieet die vergelijkbaar zijn met die van de mens leven in het paleolithische tijdperk. De dieet bevat een zware nadruk op het consumeren van dierlijke producten--inclusief eieren en een scala aan vlees--aangevuld met groenten, noten en vruchten. De meerderheid van uw calorie-inname op het Paleo dieet is van dierlijk vet en eiwit, met slechts een kleine hoeveelheid van uw dagelijkse energie-inname afkomstig uit koolhydraten. Aangezien de meeste van het vet verbruikt op het Paleo dieet uit dier, in plaats van een plant, bronnen komt, verbruiken personen naar aanleiding van het Paleo-dieet grote hoeveelheden van verzadigd vet.

Effect op de alvleesklier

Na een vetrijke dieet, zoals het Paleo-dieet, kan schade toebrengen aan uw alvleesklier en potentieel verhogen uw risico van pancreatitis, een conditie die gekarakteriseerd wordt door overmaat ontsteking in de alvleesklier. Het consumeren van grote hoeveelheden van verzadigd vet verhoogt het gehalte aan triglyceriden--vet moleculen--in uw bloedbaan, volgens Johns Hopkins Medicine. Hoge bloed triglyceriden bewijzen inflammatoire aan de alvleesklier en kunnen uiteindelijk leiden tot pancreatitis. Dientengevolge, personen met pancreatitis doorgaans vetarme diëten volgen en moeten daarom voorkomen dat het Paleo-dieet.

Andere punten van zorg

De restrictieve aard van het Paleo-dieet kan verdere schade toebrengen aan uw alvleesklier en potentieel bijdragen aan pancreatitis. De alvleesklier is afhankelijk van een aantal voedingsstoffen uit je voeding, en tekortkomingen van verschillende vitaminen--met inbegrip van vitamines A, B, C, E en D--kunnen nadelig blijken voor individuen met pancreatitis, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center. Omdat het Paleo-dieet de inname van fruit, groenten en noten, die normaal gesproken zorgen voor bronnen van deze vitamines beperkt zou, kan na het Paleo-dieet leiden tot voedingstekorten die de alvleesklier, evenals uw algehele gezondheid ongunstig kunnen beïnvloeden.

Overwegingen

Bent u geïnteresseerd in het volgen van het Paleo dieet, moet u eerst uw arts raadplegen. Naast het risico van ontwikkelingslanden pancreatitis terwijl op het dieet, zou na het Paleo-dieet verergeren een bestaande aandoening van de alvleesklier en schadelijk voor uw gezondheid. Uw arts kan het uitvoeren van een medische beoordeling om te beoordelen uw huidige gezondheid en adviseren een uitgebalanceerd dieet waarin de positieve aspecten van het Paleo-dieet--zoals het beperken van consumptie van bewerkte voedingsmiddelen--zonder verhoging van uw risico van pancreatitis.


gerelateerde artikelen