C - reactief proteïne niveaus bij reumatoïde artritis

March 19

Reumatoïde artritis is een chronische auto-immune aandoening gekenmerkt door een ontsteking van de gewrichten en vaak andere plaatsen van het lichaam. Een verscheidenheid van tests worden gebruikt voor diagnose en controle van de ziekte, waaronder C - reactief proteïne of CRP. CRP niveaus weerspiegelen de mate van ontsteking in je lichaam, helpen bij de beoordeling van de ernst van reumatoïde artritis en haar reactie op de behandeling.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is geclassificeerd als een auto-immuunziekte, wat betekent dat uw lichaamseigen afweersysteem is ten onrechte aanval op normale componenten van de gewrichten en andere plaatsen van het lichaam. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan mannen, en kan zich voordoen op elke leeftijd, volgens MedlinePlus, een publicatie van de National Institutes of Health. Reumatoïde artritis begint meestal met vermoeidheid, lichte koorts en zwakte, uiteindelijk gevolgd door pijn in de gewrichten. Getroffen gewrichten kunnen zijn klassiek stijf in de ochtend, en warm, mals en pijnlijk aan beide zijden van het lichaam. Begintemperatuur kan worden betrokken, meestal die van de bovenste en onderste ledematen, de kaak en de nek. Gewrichtsvernietiging kunt beginnen binnen één of twee jaar en ontsteking kunnen ontwikkelen in andere gebieden, zoals de longen, de ogen en de huid.

Diagnose en toezicht

De beste diagnostische bloed test voor reumatoïde artritis is de anti-CCP-test, die een circulerende antilichaam zelden aanwezig behalve bij reumatoïde artritispatiënten detecteert, volgens de nationale reumatoïde artritis Society van het Verenigd Koninkrijk. Slechts ongeveer 60 procent van de patiënten zal zo positief voor anti-CCP, andere tests vaak noodzakelijk om een diagnose te kunnen zijn. Een oudere bloedonderzoek genaamd reumatoïde factor kan is positief in ongeveer 75 procent van reumatoïde artritispatiënten, maar ook positief met andere aandoeningen waardoor het minder specifiek voor de diagnose. Radiologische blijkt vaak karakteristiek gezamenlijke wijzigingen, helpen in de diagnose. Een complete blood count, bezinkingssnelheid en CRP ook vaak worden uitgevoerd om te beoordelen van de ontsteking, maar zijn nuttiger voor de monitoring van het activiteitenniveau van reumatoïde artritis na verloop van tijd.

CRP bij reumatoïde artritis

C - reactief proteïne is een acutefase-reactieve, een van verschillende eiwitten in je lichaam die in reactie op weefsel schade, infecties, kanker en ontstekingen toenemen. CRP is geproduceerd door de lever, snel toeneemt wanneer ontsteking aanwezig is en snel dalende zoals ontsteking verbetert. Dit maakt een goede controlehulpmiddel voor activiteit van de ziekte en behandeling reactie CRP bij reumatoïde artritis. CRP niveaus zijn meestal verheven in onbehandelde reumatoïde artritis, de mate van hoogte ongeveer correleren met de ernst van de ontsteking. Door het meten van CRP niveaus na behandeling wordt gestart, kan uw zorgverzekeraar beoordelen van de effectiviteit van behandeling door hoe ver en hoe snel de CRP niveaus vallen.

Behandeling en prognose

Een scala aan behandelingen zijn beschikbaar voor reumatoïde artritis afhankelijk van het stadium van de ziekte. Ziekte wijzigen antirheumatic drugs, of DMARDs, zoals methotrexaat zijn de behandeling van keuze, samen met de anti-inflammatoire medicatie, fysiotherapie en rest. Corticosteroïden kunnen worden gebruikt ter vermindering van zwelling en ontsteking in de korte termijn, evenals andere drugs te wijzigen van de immuunreactie van uw lichaam. Chirurgie kan verlichten enkele oorzaken van gezamenlijke is pijn, zwelling en reparatie gezamenlijke misvormingen wanneer dat nodig is. De prognose van reumatoïde artritis varieert van persoon tot persoon, maar zelfs met optimale zorg ongeveer 10 procent van de mensen zal zich uiteindelijk ontwikkelen ernstige handicaps aan gewrichtsschade gerelateerde.


gerelateerde artikelen