Anabole & katabole processen van koolhydraten

November 26

Anabole & katabole processen van koolhydraten

Wanneer diëtisten en voedingsdeskundigen naar gewichtsverlies en gewichtsbeheer verwijzen, bespreken zij vaak het concept van het metabolisme in eenvoudige bewoordingen. Maar metabolisme is eigenlijk een complex concept dat verwijst naar hoe cellen verwerven, transformeren, opslaan en gebruiken van energie. Koolhydraten ondergaan anabolisme en het katabolisme, de twee belangrijkste processen van het metabolisme.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn macronutriënten en hun belangrijkste functie is om energie te leveren. Koolhydraten worden geclassificeerd als eenvoudig of complex. Enkelvoudige koolhydraten verteren snel, overwegende dat complexe koolhydraten langzaam verteren. Alle koolhydraten zijn uitgesplitst naar glucose-- of de suiker van het bloed, volgens PubMed Health.

Katabolisme

Katabolisme is een metabole proces waarin complexe biomoleculen, zoals koolhydraten, zijn onderverdeeld in eenvoudiger moleculen die het vrijgeven van energie in de vorm van Adenosinetrifosfaat of ATP. Je lichaam breekt koolhydraten in suiker moleculen bekend als monosacchariden. Mosaccharides zijn dan catabolized om glucose, die de bloedbaan treedt nadat het wordt geabsorbeerd, volgens de website van Elmhurst College virtuele Chembook.

Anabolism

Anabolism is het metabolisch proces waarin grote moleculen worden gesynthetiseerd uit eenvoudiger moleculen. Lever en spier cellen gebruiken de eenvoudige molecule glucose naar formulier glycogeen, een groot complex molecuul. Glycogeen opgeslagen glucose moleculen en deze worden vrijgegeven wanneer uw bloed-suiker niveaus onder normaal neerzet. Dit helpt om te normaliseren bloed-suiker niveaus, volgens de Elmhurst College virtuele Chembook.

Energie

Hoewel het anabolisme en het katabolisme zich verzetten tegen processen, is ze plaatsvinden gelijktijdig in de productie van ATP. Zonder anabolisme en het katabolisme, kunnen niet koolhydraten worden afgebroken en gebruikt voor energie.


gerelateerde artikelen