Coeliakie & vitamine B12 deficiëntie

July 31

Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine die uw lichaam nodig heeft voor essentiële functies zoals DNA-herstelsynthese, metabolisme van koolhydraten voor energie, productie van rode bloedcellen, en cellulaire en weefsel herstellen. Je lichaam maakt gebruik van wat het behoeften van de meest in water oplosbare vitaminen en excretes de rest in de urine. B12, is echter anders omdat je lichaam kan het in de lever worden opgeslagen voor maximaal vijf jaar. Een B12-tekort is zeldzaam in gezonde mensen, maar kan optreden bij mensen die lijden aan aandoeningen zoals coeliakie.

B12-deficiëntie

Je lichaam geen B12 gemaakt zodat u het via een uitgebalanceerd dieet van voedingsmiddelen die rijk zijn in de vitamine zoals eieren, vlees, gevogelte en melkproducten moet consumeren. Het lichaam absorbeert vitamine B12 in de dunne darm. Een tekort aan B12 kan leiden tot een aandoening waar je lichaam maakt geen genoeg rode bloedcellen en kan invloed hebben op hoe het lichaam metaboliseert de koolhydraten voor energie. Dit kan leiden tot symptomen zoals bleke huid, kortademigheid, zwakte, vermoeidheid en bloeden tandvlees, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center, of UMMC.

Coeliakie

Coeliakie is een aandoening van het spijsverteringskanaal die schade aan de dunne darm veroorzaakt. Mensen met coeliakie hebben intolerantie voor een eiwit in tarwe, rogge en gerst, gluten genaamd. Gluten is gevonden in de voedingsmiddelen, evenals bepaalde medicijnen, vitaminen en lip balsems. De nationale Instituut van Diabetes en de spijsverterings en de Kidney Disease, of de NIDDK, legt uit dat als u coeliakie hebt, je lichaam op gluten inname reageert door het immuunsysteem aanvallen van de kleine vinger-achtige uitsteeksels voering van de dunne darm villi genoemd te starten. Symptomen van coeliakie kunnen leiden tot chronische diarree, pijn, buikpijn, braken, constipatie, gewichtsverlies en bleke, vettige stinkende ontlasting.

Malabsorptie

Wanneer de darm wordt beschadigd, kan niet je lichaam absorberen B12 goed, wat leidt tot een tekort. Omdat coeliakie schade veroorzaakt en, na verloop van tijd, meldt de vernietiging van villi, mensen met deze aandoening vaak lijden aan malabsorptie van essentiële vitaminen, waardoor het risico van vitamine-deficiëntie bloedarmoede, vermoeidheid, bot pijn, artritis en perifere neuropathie van de handen en voeten, de UMMC.

Diagnose

Diagnose van B12-deficiëntie vereist vaak een eenvoudig bloedonderzoek. Echter, diagnose coeliakie vaak vereist extra worden getest. Als uw arts coeliakie vermoedt, hij loopt bloedtesten naar antilichamen anti-weefsel transglutaminase, of tTGA en anti-endomysium antilichamen of EMA, die vaak een presentatie met coeliakie, volgens de NIDDK. Als de tests negatief zijn, maar uw arts nog verdachten coeliakie, hij een kleine steekproef van uw darm vindt te onderzoeken voor schade aan de villi.

Behandelingen

Vanwege intestinale schade, traditionele orale B12 supplementen of dieetveranderingen zal niet werken. Mensen met coeliakie vergt vaak langdurig of levenslang injecties van B12 op een maandelijkse basis. De UMMC legt uit dat voor ernstige tekortkomingen van de B12, een arts vaak je op dagelijkse injecties om te beginnen zetten zal, taps toelopende af met maandelijkse injecties aangezien de toestand verbetert.


gerelateerde artikelen