Vergelijking van sesamolie & olijfolie

February 1

Vergelijking van sesamolie & olijfolie

Sesamolie en olijfolie elk hebben over hetzelfde aantal calorie├źn--120 per eetlepel-- en ze zijn beide geladen met gezonde vetten. Maar ze hebben wel andere smaak profielen, die het resultaat van uw entree kunnen wijzigen. Sesamolie heeft een aards, nootachtige smaak, terwijl olijfolie enigszins boterachtige is. Als u wilt om meer vitaminen en mineralen uit uw schotel, is olijfolie echter een betere optie, omdat er hogere niveaus van deze voedingsstoffen.

Vergelijken van goede vetten

Zowel sesamolie en olijfolie zijn vol goede vetten. Bijna 85 procent van de totale 13,5 gram vet in een eetlepel van elke olie is enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde--MUFA en PUFA voor korte. Deze vetten verlagen uw cholesterolniveaus van totale, na verloop van tijd, dus het verminderen van uw kans om te lijden aan hart-en vaatziekten en beroerte. Sesamolie heeft een bijna zelfs bedrag van mono- en meervoudig onverzadigd vet, het aanbieden van ongeveer 5,5 gram van elk per eetlepel. Olijfolie is veel hoger in enkelvoudig onverzadigde vetten dan meervoudig onverzadigd vet. U krijgt bijna 10 gram van MUFAs en ongeveer 1,5 gram PUFAs van een eetlepel olijfolie. Een vet is niet per se beter dan de andere, hoor. Zolang je krijgt meer MUFAs en PUFAs dan verzadigd en trans vetten, zult u het beschermen van uw hart.

Vitamine E niveaus

Olijfolie is hoger in de vitamine E dan sesamolie. Vitamine E is een van de verschillende soorten antioxidanten--stoffen die van vrije radicalen in je lichaam ontdoen te door waardoor ze neutraal elementen. Anders, vrije radicalen zwerven rond en vasthouden aan gezonde cellen, en dit is vaak een voorloper aan de ontwikkeling van kanker, hart-en vaatziekten en andere chronische ziekten. Voor optimale cel bescherming, moet u krijgen 15 milligram vitamine e per dag, volgens de Food and Nutrition Raad van het Instituut van geneeskunde. Een eetlepel sesamolie heeft minder dan 0,2 milligram. Maar dezelfde hoeveelheid olijfolie geeft je bijna 2 milligram, of ongeveer 13 procent van uw dagelijkse behoeften.

Vitamine K concentraties

Telkens als u een blessure overal in je lichaam, is het vitamine K dat stappen en helpt met coagulatie. De vitamine stopt het bloeden en vormen van korsten, als nodig. Uw aanbeveling voor vitamine K is afhankelijk van je geslacht, met mannen die 120 microgram per dag en vrouwen nodig 90 microgram elke dag. Sesamolie bevat minder dan 2 microgram vitamine K per eetlepel, maar je krijgt meer dan 8 microgram vitamine K van 1 eetlepel olijfolie. Dat is 7% van de lichamelijke behoeften voor mannen en 9 procent voor vrouwen.

Minerale informatie

Sesamolie is een bron van alle soorten mineralen niet. Olijfolie heeft verschillende soorten mineralen, maar je alleen een trace bedrag van elk van hen krijgt. Je krijgt een kleine dosis van de elektrolyten natrium en kalium, die beide met hart en spier functies helpen. Olijfolie bevat ook een beetje van ijzer, een mineraal dat zuurstof aan de cellen, evenals de calcium levert, toe te voegen aan uw stevige botstructuur. Geen van deze moet worden overwogen een belangrijke bijdrage aan uw dieet aanbevolen hoeveelheid, echter, maar eerder een kleine voeding bonus.


gerelateerde artikelen