Wat Is hoge RDW en lage Ferritine?

May 22

Wat Is hoge RDW en lage Ferritine?

Een rode bloed-count test helpt vooral uw arts detecteren bloedarmoede of lage rode bloedcellen. RDW en Ferritine zijn onderdeel van deze test. RDW verwijst naar de breedte van de distributie van de rode cel. Het meet hoeveel uw rode bloedcellen variëren in grootte. Ferritine is een eiwit dat ijzer wordt opgeslagen. Ferritine waarden toestaan uw arts om te bepalen hoeveel ijzer wordt opgeslagen in je lichaam.

Hoge RDW

Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van je longen naar de organen en weefsels. Ze voeren ook kooldioxide naar de longen, die u laat wanneer je uitademt. Het resultaat van de RDW is hoog als uw rode bloedcellen sterk in grootte variëren. De normale referentie varieert afhankelijk van het laboratorium, maar 11,5 tot 14,5 wordt beschouwd als normaal, volgens Lab Care Plus patiënt Services.

Hoge RDW oorzaken

Hoge RDW kan meer dan één oorzaak hebben. Uw arts zal onderzoeken andere rode bloedwaarden om te helpen de oorzaak in uw situatie. Wanneer uw rode bloedcellen laag zijn, releases je lichaam grote rode bloedcellen genaamd megaloblasts in een poging om uw tellen terug naar normaal. Echter deze bloedcellen niet hebben gerijpt en niet goed functioneren. Vitamine B-12, of folaat, tekort kan leiden tot hoge RDW. Het kan ook gebeuren als uw rode bloedcellen een levenscyclus die korter is dan de normale 120 dagen hebben.

Laag Ferritine

Volgens Medline Plus is het bereik van normale ferritine 12 tot en met 300 ng/mL voor mannen en 12 tot en met 150 ng/mL voor vrouwen. Een lage ferritine waarde betekent dat je lichaam minder dan normale ijzer wordt opgeslagen. Omdat ijzer vervoer zuurstof helpt, bepaalt dit uw lichaam zuurstof transport mogelijkheden. Voeding ijzer-deficiëntie en absorptie problemen kunnen veroorzaken laag Ferritine niveaus. Dientengevolge, kan u gevoel vermoeid, gemakkelijk vermoeid, ijlhoofdig, of de ervaring van kortademigheid.

Hoge RDW en lage Ferritine behandeling

Behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Als uw hoge RDW en lage Ferritine tekort veroorzaakt, kan uw arts aanbevelen supplementen en dieetveranderingen om uw niveaus binnen het normale bereik. Bijvoorbeeld, B-12 is overvloedig in dierlijke producten, en folaat komt voor in groene groenten, pinda's en rundvlees lever, om enkelen te noemen. Ijzer rijk voedsel omvat rundvlees, kip, kabeljauw, oesters en tonijn. Uw testresultaten bespreken met uw arts, dus hij de beste behandelingsoptie voor u aanbevelen kan. Alleen neem supplementen onder toezicht van uw arts.


gerelateerde artikelen