Over jicht teen pijn

September 5

Over jicht teen pijn

Jicht, een type van artritis veroorzaakt door de accumulatie van kristallen •Uraat in en rond gewrichten, is vaak van invloed op de grote teen. Jicht treft maar liefst twee miljoen Amerikanen vanaf 2010, meldt Cedars-Sinai Medical Center. Een aantal factoren bijdragen tot de ontwikkeling van pijn in de teen van jicht, die gelukkig behandelen en, in veel gevallen te voorkomen is.

Oorzaak

Jicht teen pijn wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuur kristallen in het bloed, of hyperurikemie. Urinezuur is afkomstig van het lichaam van de afbraak van purines, die natuurlijk door het lichaam worden geproduceerd en ook in voedsel gevonden zoals asperges, ansjovis, haring, paddestoelen en orgaanvlees, volgens MayoClinic.com. Urinezuur accumuleert in grotere dan normale hoeveelheden in het lichaam als de productie stijgt of uitscheiding afneemt, zoals in verminderde nier uitscheiding, de meest voorkomende oorzaak, meldt the Merck Manual.

Symptomen

Jicht teen pijn vindt vaak plaats in de nacht, met de intense pijn die erger is in de eerste 12 à 24 uur MayoClinic.com staat, hoewel pijn kan duren tot een paar weken. De teen wordt rood, warm, gezwollen en teder aan de Aanraking. Sommige mensen ervaren systemische symptomen zoals koorts, rillingen en snelle hartslag samen met jicht teen pijn.

Diagnose

Jicht pijn in de teen moet worden onderscheiden van andere vormen van artritis in de teen. Palindromische reuma, soms een voorloper van reumatoïde artritis, pijn en ontsteking kan veroorzaken in de teen vergelijkbaar met die van jicht, maar slechts één tot drie dagen duurt en afneemt zonder behandeling. Breuk in een persoon niet in staat om dat een nauwkeurige geschiedenis, zoals iemand met dementie, kan ook worden verward met jicht. Gewrichtsvocht ontleend aan het Teen gewricht kan worden geanalyseerd voor urinezuur kristallen te maken van de diagnose.

Verhoogde bloedspiegels van urinezuur niet altijd vast van teen pijn als jicht, omdat veel mensen zonder jicht hebben verhoogde niveaus, en maar liefst 30 procent van de mensen met jicht hebben normale niveaus op het moment dat jicht teen pijn, volgens the Merck Manual ontwikkelt.

Risicofactoren

Jicht teen pijn treft mannen vaker dan vrouwen en mensen met een familiale voorgeschiedenis van jicht. Hoge bloeddruk, gebruik van bepaalde diuretica, hoog cholesterolgehalte, nemen lage dosis aspirine, overgewicht, alcoholgebruik en het nemen van anti-afwijzing medicijnen na orgaantransplantatie alle verhogen het risico van het ontwikkelen van teen pijn van de jicht.

Behandeling

Behandeling van jicht pijn in de teen bestaat uit medicijnen voor de behandeling van de huidige pijn zowel om te voorkomen dat verdere aanvallen, evenals veranderingen in levensstijl zoals verlaging controleerbare risicofactoren zoals obesitas. Medicijnen voor de behandeling van jicht teen pijn zijn anti-inflammatoire geneesmiddelen ter vermindering van pijn en ontsteking en eventueel colchicine, die vermindert pijn, maar kan ook leiden tot misselijkheid, braken en diarree, MayoClinic.com waarschuwt. Mondeling of geïnjecteerd corticosteroïden ook helpen verminderen van pijn en ontsteking. Geneesmiddelen die de productie van urinezuur, zoals allopurinol of geneesmiddelen die de verbetering van de verwijdering van urinezuur door de nieren, zoals probenecide, blokkeren helpen voorkomen dat toekomstige aanvallen van jicht teen pijn.


gerelateerde artikelen