Welke voedingsmiddelen & dranken zijn hoog in antioxidanten?

February 4

Welke voedingsmiddelen & dranken zijn hoog in antioxidanten?

Vrije radicalen zijn schadelijke moleculen die overal kunnen, met inbegrip van in de lucht je inademt, sigarettenrook of het voedsel dat je eet. Antioxidanten beschermen de lichaamscellen tegen schade door vrije radicalen. De meest voorkomende antioxidanten zijn vitamine A, vitamine C, vitamine E en carotenoïden, zoals beta-caroteen, lycopeen en Luteïne. Fruit, groenten, groene thee, pure chocolade en rode wijn behoren tot de hoogste antioxidant-bevattende voedingsmiddelen en dranken.

Groenten en fruit

Welke voedingsmiddelen & dranken zijn hoog in antioxidanten?

Deep-gekleurde groenten en fruit zoals bessen, tomaten, wortelen, broccoli, appels en pruimen zijn vol met antioxidanten, die beschermen tegen hart-en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker cellen. De aanbevolen 1 1/2 tot 2 bekers van kleurrijke vruchten en 2 tot 3 kopjes kleurrijke groenten per dag eten kunt zorgen verschillende antioxidanten zijn verbruikt en gebruikt door het lichaam. Bessen toevoegen aan havermout of granen bij het ontbijt, gesneden tomaten op een broodje bij de lunch, een verse pruimen als snack en gooien sommige wortelen en broccoli in een roerbak tijdens het diner tot een antioxidant-rijke dag.

Groene thee

Welke voedingsmiddelen & dranken zijn hoog in antioxidanten?

Groene thee bevat een ander soort anti-oxidant genaamd catechinen. De zuiverende werking van deze antioxidanten beschermt cellen tegen vrije radicalen die tot de vorming van bloedstolsel, atherosclerose en kanker leiden kunnen. Het dagelijks drinken van groene thee heeft het potentieel om niet alleen verminderen het risico van kanker, maar ook het risico van terugkerende kanker, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center. Groene thee is de meest gunstige wanneer verbruikt vers gebrouwen. Cafeïnevrije, onmiddellijke en gebotteld thee hebben over het algemeen minder van de anti-oxyderende stoffen. Groene thee kan interageren met sommige medicijnen, dus neemt u voorschriftmedicijnen, neem contact op met uw arts voordat drinken van groene thee.

Pure chocolade

Welke voedingsmiddelen & dranken zijn hoog in antioxidanten?

Pure chocolade heeft meer dan 60 procent cacao, wat betekent dat het hoger in de antioxidanten dan melkchocolade en rijk aan flavonoïden, waardoor het de donkere kleur. Voordelen van donkere chocolade omvatten vermindering van de bloeddruk, cholesterol te verlagen en de vermindering van het risico voor bloedstolsels. Volgens de Universiteit van Michigan Health Systems, wordt ongeveer een ounce van donkere chocolade per dag aanbevolen. Koppeling van verse bessen met donkere chocolade produceert een antioxidant-aangedreven snack zeker om te voldoen aan een zoetekauw. Donkere chocolade, is echter hoog in vet, gemiddeld ongeveer 165 calorieën per ounce volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw.

Rode wijn

Welke voedingsmiddelen & dranken zijn hoog in antioxidanten?

In tegenstelling tot groene druiven, zijn meer anti-oxidanten gevonden in de huid van donker rode en paarse druiven gebruikt voor het maken van rode wijn, zoals Cabernet. Rode wijnen bevatten resveratrol en een groep van anti-oxidanten genaamd anthocyanen, die bijdragen tot de controle van de bloeddruk, vermindering van de schade aan bloedvaten en beschermen tegen hart-en vaatziekten. Volgens Yale-nieuwe Haven ziekenhuis zeggen onderzoekers van de Harvard matige consumptie van rode wijn wellicht beschermende effecten voor het hart.


gerelateerde artikelen