Wat Is de belangrijkste functie van de musculus Sartorius?

August 7

Wat Is de belangrijkste functie van de musculus Sartorius?

De musculus sartorius is de langste spier in het menselijk lichaam, loopt vanaf de heup tot de knie. De technische oorsprong van de spier is de anterior superior iliac wervelkolom--de boven- en voorkant van het heup bot-- en de invoeging is de mediale aspect van het proximale einde van het scheenbeen aan de binnenzijde onder de knie. De musculus sartorius buigt de heup en de knie, de heup extern roteert en ontvoert de heup.

Flexie van de heup

Flexie heup treedt op wanneer het bovenlichaam wordt verlaagd of wanneer het been wordt verhoogd, wat gebeuren kan door buiging in de taille of opheffing van het been met de knie gebogen. Naast de sartorius zijn andere spieren die werken aan de heupen flex th iliacus psoas, rectus femoris en pectineus.

Flexie van de knie

Flexie van de knie is wanneer de knie buigt en onderbeen wordt verplaatst naar de dij. Flexie van de knie gebeurt met de sartorius en zes andere spieren: de semitendinosus, de semimembranosus, de musculus biceps femoris, de gracilis, de popliteus en de gastrocnemius.

Externe omwenteling van de heup

Externe of laterale draaiing van de heup treedt op wanneer de dij en/of het bekken naar buiten, weg van het lichaam worden geroteerd. De gluteus maximus, gluteus medius, piriformis, quadratus femoris, obturator interne en externe en gemellus spieren alle werken met de sartorius extern draaien de heup.

Ontvoering van de heup

Hip ontvoering is wanneer het been gestrekt en verplaatste afstand van het lichaam blijft. De gluteus maximus, gluteus medius en tensor fasciae latae spieren activeren met de sartorius voor het uitvoeren van deze motie.

Sartorius in actie

De musculus sartorius is biarticulate, wat betekent dat het kruist twee gewrichten. In dit geval kruist de spieren de gewrichten van de heup en knie. De motie van de kruising van de benen neemt de sartorius door al haar acties, en het blijft actief en betrokken in die positie. De musculus sartorius ontleent zijn naam aan het Latijnse woord voor kleermaker, oftewel sartor. Kleermakers waren bekend om te zitten met gekruiste benen op de grond terwijl ze werkte, emuleren de de vorm van de spier, alsmede het gebruik van een van haar taken.


gerelateerde artikelen