Helpt het elimineren van Gluten uit de voeding schildklier knobbeltjes krimpen?

August 3

Helpt het elimineren van Gluten uit de voeding schildklier knobbeltjes krimpen?

Brokken die in de schildklier, een hormoon-producerende klieren onder de Adam's apple vormen, heten knobbeltjes, een catch-all termijn omvat vele verschillende rassen. Hoewel meestal onschadelijk, knobbeltjes zijn zeer gemeenschappelijk--volgens de New York schildklier Center, 50 procent van de bevolking heeft of zal ontwikkelen. Ongeveer een derde tot de helft verkleinen spontaan weg zonder de noodzaak voor een behandeling, maar ze nooit moeten worden genegeerd omdat ongeveer 5 procent blijken te zijn van kanker [1 middelen]. Mensen met coeliakie, een auto-immune aandoening veroorzaakt door de eiwitten in tarwe, gerst en rogge gluten genoemd, zijn eveneens verhoogd risico voor auto-immune schildklier voorwaarden en vice versa [Ref. 1]. Wanneer deze samen voorkomen, suggereert enig bewijs dat het elimineren van gluten uit de voeding kan ook helpen oplossen van de problemen van de schildklier.

De coeliakie-schildklier-verbinding

Onderzoek gericht op het identificeren van hoe vaak coeliakie ziekte en auto-immune schildklier aandoeningen komen samen hebben verschillende resultaten opgeleverd, maar een Nederlandse studie gepubliceerd in de 2007 "World Journal van gastro-enterologie" gevonden dat 21 procent van coeliakie deelnemers getest positief voor schildklier ziekte, terwijl 15 procent van de groep met de ziekte van de schildklier positief op coeliakie getest. Als het immuunsysteem antilichamen om aan te vallen de schildklier implementeert, de beschadigde klier kan worden underactive, een aandoening genaamd Hashimoto van thyroiditis of overactieve, een aandoening genaamd graf van ziekte. Deze, coeliakie en andere auto-immune aandoeningen vaak uitgevoerd in gezinnen.

Schildklier knobbeltjes

Ontsteking kan leiden tot de thyroids van de Hashimoto thyroiditis patiënten worden uitgebreid, de New York schildklier Center zegt, maar knobbeltjes zijn meestal geassocieerd met deze voorwaarde niet. Echter aangezien Hashimoto van patiënten hebben een verhoogd risico van schildklierkanker, als een knobbeltje wordt gevonden, uitvoeren artsen meestal een naald biopsie om te controleren op maligniteit. Met graf van de ziekte, één of meerdere knobbeltjes, vaak samengesteld uit hormoon-producerende weefsel, aanwezig kan zijn. Als ze worden vergroot, wordt de zwelling een nodulair struma genoemd. Een bloed of vloeistof gevulde knobbeltje heet een Schildklier cyste.

Behandeling

Het bestaan van schildklier knobbeltjes betekent niet noodzakelijkerwijs dat er iets mis is met je schildklier-functie, zodat zij niet een behandeling helemaal wellicht-- maar alleen een arts moet bellen. Er is geen bewijs dat naleving van een glutenvrij dieet, of met enige andere dieet wijziging, knobbeltjes kunt verkleinen. De Amerikaanse vereniging van de schildklier benadrukt dat knobbeltjes bij mensen met auto-immune schildklier ziekte moeten altijd worden geëvalueerd voor kanker. Volgens de Fractie van de Gluten intolerantie beweren sommige celiacs met auto-immune schildklier ziekte dat het elimineren van gluten uit hun voeding verlaagd hun behoefte aan hormoon vervangende geneesmiddelen. Chirurgische verwijdering is de standaardbehandeling voor kwaadaardige knobbeltjes en voor goedaardige knobbeltjes die niet geen symptomen, veroorzaken terwijl waakzaam wachten de behandeling vaak door artsen de voorkeur is.

Gemengde resultaten

Een volledig overzicht van de bevindingen van afgelopen studies naar coeliakie en auto-immune schildklier ziekte werd gepubliceerd in een 2007 editie van "Klinische geneeskunde en onderzoek." Één papier aangehaald door de auteurs concludeerde dat de neiging van schildklier-gerelateerde antilichamen te verdwijnen wanneer celiacs met auto-immune schildklier ziekte ging op gluten-vrije diëten-- maar andere studies gevonden dat het elimineren van gluten geen verschil maakte. Na het gewicht van het bewijsmateriaal, concludeerden de auteurs dat wanneer coeliakie wordt gediagnosticeerd en een gluten-vrij dieet vroeg in het leven aangen, de kansen verbeteren dat celiacs wordt voorkomen dat andere auto-immune aandoeningen ontwikkelen.


gerelateerde artikelen