Wat zijn de functies van zuurstof in aërobe ademhaling?

September 26

Wat zijn de functies van zuurstof in aërobe ademhaling?

In aërobe ademhaling, is energie gemaakt van de afbraak van suiker in aanwezigheid van zuurstof. Suiker is onderverdeeld in fasen en nieuwe moleculen worden gevormd die overgaan naar de volgende fase van de ademhaling. Deze moleculen reageren uiteindelijk met zuurstof, het creëren van energie in het proces.

Aërobe ademhaling vergelijking

De vergelijking voor de release van energie als gevolg van aërobe ademhaling toont de centraliteit van zuurstof in het proces:

Glucose + zuurstof = energie + Water + koolstofdioxide

Glycolyse

Glycolyse is de eerste fase van aërobe ademhaling. Glucose is onderverdeeld in twee moleculen van pyruvaat die chemische veranderingen acetyl CoA vormen vervolgens te ondergaan. Een kleine hoeveelheid energie wordt vrijgegeven in de glycolyse in de vorm van het molecuul ATP. NADH is een drager van waterstof en wordt gevormd in de glycolyse. Dit wordt doorgegeven aan het elektronentransport keten, een toekomstige stap in aërobe ademhaling.

Citroenzuurcyclus

De Krebs-cyclus vindt plaats in de mitochondriën van de cellen. Acetyl CoA combineert met een groot molecuul en wordt dan opgesplitst in opeenvolgende stappen het vrijgeven van een aantal producten met inbegrip van kooldioxide. Onder de andere producten van deze cyclus zijn NADH en FADH2, waterstof vervoerders.

Oxidatieve fosforylatie

Kleine hoeveelheden energie-bevattende ATP worden gevormd in de glycolyse en de citroenzuurcyclus. Het merendeel van de energie wordt vrijgegeven in de eindfase van de aërobe ademhaling, oxidatieve fosforylering. Geffen en Hall & rsquo; s leerboek medische fysiologie stelt dat bijna 90 procent van de energie die vrijkomt in aërobe ademhaling op dit punt wordt vrijgegeven. De waterstofatomen gedragen door NADH en FADH2, gevormd eerder in ademhaling, opgesplitst in waterstof ionen en elektronen. De elektronen worden doorgegeven aan een keten van eiwitten bekend als de keten van het elektronentransport en uiteindelijk door een ATP produceren pomp, het vrijgeven van een enorme hoeveelheid energie worden gepompt.

De rol van zuurstof

Zuurstof wordt ingeademd in de longen als mensen ademen en in het bloed diffundeert beschikbaar voor aërobe ademhaling. Zuurstof is essentieel in oxidatieve fosforylatie omdat waterstof ionen met zuurstof tot vorm water combineren. Oxidatieve fosforylatie kon dus niet plaatsvinden zonder zuurstof. Bij gebrek aan zuurstof, zou het lichaam moeten vertrouwen op de glycolyse en anaërobe ademhaling voor energie. Geen van deze mechanismen is ideaal aangezien glycolyse geen veel energie produceert en anaërobe ademhaling releases giftige melkzuur. Een artikel gepubliceerd op de website van de Emedicine, geschreven in Medical stad Dallas ziekenhuis door Amer Suleman, stelt dat elke activiteit die een grote hoeveelheid energie, zoals duursporten, vereist een actieve aërobe ademhaling systeem om voldoende energie nodig. Een sport zoals marathon race kan de stofwisseling van het lichaam te verhogen tot 2.000 procent boven normaal.


gerelateerde artikelen