Hoe krijgt bloed naar de spieren in het menselijk lichaam?

July 4

Hoe krijgt bloed naar de spieren in het menselijk lichaam?

Bloed voert voedingsstoffen en zuurstof naar de weefsels van het lichaam, met inbegrip van de spieren. Een complex netwerk van bloedvaten, slagaders, genaamd neemt het bloed vanuit het hart naar de spieren. Dan een andere set van bloedvaten, genaamd aderen, gedeoxygeneerd bloed van de spieren terug naar het hart neemt en krijgt ontdoen van afvalstoffen die in de spieren opbouwen.

Pompende hart

Het hart is de pomp voor de bloedsomloop of het netwerk van bloedvaten van het lichaam. Het menselijk hart heeft vier holtes, of vakken. De bovenste twee kamers heten atria en de onderkant heten twee ventrikels. Het linkerventrikel produceert de druk om te duwen van zuurstofrijk bloed dat het hart van de longen uit naar de rest van het lichaam ingevoerd. Om spieren bloed krijgen, moet u een sterk en gezond hart, dat het bloed in de circulatie kan duwen.

Slagaders, arteriolen en haarvaten

De bloedvaten in het lichaam eruit buizen. Als ze verder van het hart en de dichter bij het spierweefsel, ze krijgen kleiner en kleiner in diameter.

De grootste slagader van het lichaam wordt de aorta genoemd. Andere tak van de grote slagaders van de aorta en die grote arteriën opgesplitst in andere slagaders, die vervolgens tak in kleinere schepen arteriolen genoemd en uiteindelijk tot zeer fijne vaten, de haarvaten die kloppen binnen de spiervezels.

Om spieren bloed krijgen, moet u flexibele, open slagaders die bloed te gemakkelijk reizen kunnen toestaan. Aderverkalking is de medische term voor verharding van de slagaders, en atherosclerose is de term voor een verstopping van de slagaders van een opeenhoping van vette materialen op de muren.

Bloeddruk en doorbloeding

Bloeddruk rijdt bloed door het verkeer. Als de bloedvaten beperken tot de haarvaten, daalt de bloeddruk. Dit verschil in druk rijdt bloedtoevoer naar de weefsels.

Doorbloeding is de hoeveelheid bloed die een bepaald punt in de omloop in een bepaalde hoeveelheid tijd passeert. Bijvoorbeeld, is de bloedstroom naar het hart gerelateerde ongeveer 5 tot 6 liter per minuut (L/min); Dit heet ook cardiale output.

Behoud van een normale bloeddruk en goede is doorbloeding essentieel om het verkrijgen van bloed naar de spieren.

Hemoglobine

Een van de meest essentiële functies van bloed is het vervoeren van zuurstof naar de spieren. De meeste van deze zuurstof wordt vervoerd in het bloed gekoppeld aan een molecuul hemoglobine genoemd. Hemoglobine is een zeer speciale eiwit met sommige unieke eigenschappen. Hemoglobine bindt aan zuurstof in de bloedvaten in de Long, maar het laat gaan van de zuurstof in de haarvaten wanneer de spierweefsels echt nodig hebben. Vervolgens draagt het hemoglobine weg kooldioxide afval dat het spierweefsel tijdens contractie produceert.

Skeletal Muscle doorbloeding

Volgens Dr. Klabunde, auteur van het boek "Cardiovasculaire fysiologie Concepts," skelet spieren-- of spieren die onder de vrijwillige controle van een persoon zoals die in de armen of benen--gebruik van ongeveer 20 procent van de doorbloeding van hart van in rust en tot 80 procent van de cardiale output kunnen ontvangen tijdens het extreme sporten.

De bloedstroom door de skeletspieren kan worden beïnvloed door de interactie van vele complexe factoren. Bijvoorbeeld stelt Klabunde dat "gecoördineerde, ritmische contracties zoals hardlopen" bloedstroom kunnen verhogen. Bepaalde chemische factoren kunnen wijzigen van de diameter van de bloedvaten kan, en het saldo van bepaalde elektrolyten of kooldioxide in spierweefsel ook de hoeveelheid bloed naar de spiervezels.


gerelateerde artikelen