Wat Is de functie van niacine in het lichaam?

May 22

Wat Is de functie van niacine in het lichaam?

Niacine is een van de B-vitamines en wordt soms aangeduid als vitamine B-3 of nicotinezuur. Tekortkomingen van niacine zijn zeldzaam omdat het wordt gevonden in veel voedingsmiddelen, met inbegrip van zuivelproducten, eieren, vlees, peulvruchten, noten en brood en ontbijtgranen verrijkt. Niacine is oplosbaar in water, waardoor dat je lichaam zal niet slaan--dus is het belangrijk om een goed uitgebalanceerd dieet eten.

Energieconversie en andere functies

Een van de belangrijkste functies van niacine, samen met de andere B-vitaminen, is voedsel omzetten in brandstof die je lichaam kan gebruiken. De B-vitaminen helpen ook metaboliseren van vetten en eiwitten. Niacine helpt gezond houden van uw huid, het haar, de ogen en de lever en is noodzakelijk om te houden van je zenuwstelsel goed functioneert.

Cardiovasculaire functie

Volgens de MedlinePlus verbetert niacine u uw cholesterol door het verhogen van uw HDL, of de "goede" cholesterol, en uw LDL, de "slechte" cholesterol te verlagen. Het verlaagt ook de triglyceriden. Sommige artsen kunnen voorschrijven van niacine supplementen voor mensen met hoog cholesterolgehalte, maar praten met uw arts alvorens over-the-counter niacine. De meeste mensen ervaren als een neveneffect van het nemen van hogere doses niacine blozen. Inname van te veel niacine kan ook leiden tot zweren, leverschade, verhoogde bloedsuikerspiegel en huiduitslag.

Deficiëntie symptomen

Niacine deficiëntie veroorzaakt een aandoening bekend als pellagra. Symptomen zijn problemen met de spijsvertering, huidontsteking en geestelijke stoornis. Niacine deficiëntie is zeldzaam.

Ziekte preventie Studies

Volgens de Universiteit van Maryland Medical Center zijn verschillende studies gaande om te bepalen of niacine nuttig is bij het voorkomen of uitstellen van het begin van verschillende ziekten. Omdat niacine verlaagt het LDL cholesterol en triglyceriden, kan het verminderen atherosclerose. Niacine kan de bescherming van cellen in de alvleesklier die insuline, aldus uitstellen of voorkomen van type 1 diabetes. Een studie toonde aan dat de symptomen van artritis met niacine waren opgelucht. Mensen die meer niacine in hun dieet krijgen mogelijk minder kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer. Actuele crèmes met niacine worden bestudeerd om te bepalen als zij helpen kunnen te voorkomen dat acne en kanker van de huid. Meer studies zijn nodig om dat de exacte rol niacine kan spelen in deze gebieden.


gerelateerde artikelen