Onderdelen van een Triglyceride

September 29

Onderdelen van een Triglyceride

Een triglyceride is de meest voorkomende vorm van vet in levensmiddelen en in het lichaam. Triglyceriden zijn nodig voor een goede gezondheid en hebben een rijke energiebron, aangezien ze meer dan twee keer zoveel energie voorzien in het lichaam als koolhydraten en eiwitten. Echter verhogen hoge triglyceridenspiegels het risico op hart-en vaatziekten, volgens de American Heart Association.

Glycerol

Glycerol is het centrale onderdeel van een triglyceride molecule, zoals beschreven door Dr. Neil Campbell en zijn collega's in de "Biologie." Een molecule glycerol bevat drie koolstofatomen en drie hydroxylgroepen, die een eenheid van zuurstof en waterstof. Een hydroxylgroep is vertegenwoordigd door--OH in chemie notatie. De zuurstof en waterstof atomen zijn samen in de hydroxylgroep gebonden. In de structuur van een molecule glycerol, de koolstofatomen zijn gebonden aan elkaar en de zuurstof uit elke hydroxylgroep is gekoppeld aan elk koolstof-atoom. De waterstofatomen zijn aan het einde van de glycerol molecuul en formulier obligaties met vetzuren een triglyceride opleveren.

Vetzuren

Een triglyceride bevat drie vetzuren. Een vetzuur bevat een carbonzuur en een keten van koolstof en waterstof atomen. Carbonzuur bestaat uit minstens één carboxylgroep, die uit een koolstofatoom, twee zuurstofatomen en één waterstofatoom bestaat. In de Scheikunde notatie een carboxylgroep wordt vertegenwoordigd door de notatie--COOH.

Ketens van 16 en 18 koolstofatomen zijn de meest voorkomende, hoewel de ketenlengte kan variëren. Elk koolstof-atoom in de keten is in staat om vier bindingen met andere atomen. De keten van koolstof en waterstof atomen in een vetzuur kunnen verzadigde of onverzadigde.

Een verzadigde keten betekent dat elk koolstofatoom in de keten is aangesloten op de twee waterstofatomen en de twee koolstofatomen aan weerszijden in de keten. De koolstofatomen aan het einde van de verzadigde keten zijn echter gekoppeld aan drie waterstofatomen en slechts één koolstofatoom. Verzadigde vetten zijn solide en zijn te vinden in boter, spek, vet vlees, palmolie en kokosolie.

Een onverzadigde ketting betekent dat elk van de koolstofatomen heeft een dubbele of een drievoudige binding aan een ander koolstofatoom, waardoor de hechting van een of twee waterstofatomen aan deze koolstof-atomen. Onverzadigde vetten zijn vloeibaar en zijn gevonden in vis, noten, zaden en plantaardige oliën, zoals olijf en canola oliën.

Algemene structuur

Een triglyceride is een combinatie van een molecule glycerol en drie vetzuren. In elk vetzuur bindt een koolstofatoom van de carboxylgroep aan een zuurstofatoom uit elk van de drie hydroxylgroepen in het molecule glycerol.


gerelateerde artikelen