Koolhydraten & jicht

October 28

Koolhydraten & jicht

Jicht ontstaat wanneer urinezuur in het lichaam zo hoog dat kristallen vormt in het vocht rond de gewrichten, met name die van de teen, knie en enkel wordt, veroorzaakt ontsteking en pijn. Dieet factoren kunnen het risico van jicht aanvallen en terugkerende jicht wijzigen. De soorten en de hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten in de voeding invloed hebben op het risico op jicht, volgens de National Institutes of Health.

Urinezuur en jicht

Urinezuur is een metaboliet van purine, een stof gevonden in menselijke weefsels. Veel voedsel, vooral dierlijke voedingsmiddelen zoals orgaanvlees, rood vlees, pluimvee en vis, zijn rijk aan purine en de neiging om het verhogen van het niveau van urinezuur in het lichaam. Normaal gesproken verwijderen de nieren het extra urinezuur door plassen; echter opbouwt wanneer dit proces wordt onderbroken of als er teveel purine, het niveau van urinezuur, wat leidt tot jicht aanval. Niet iedereen met hoge niveaus van urinezuur krijgt jicht; mannen, postmenopauzale vrouwen en mensen die consumeren van alcohol zijn meer vatbaar.

Hoeveelheid koolhydraten en jicht

Koolhydraten helpen metaboliseren vetten. Zonder voldoende koolhydraten, vetten volledig breek niet neer in kooldioxide, maar eerder het produceren van een groep van stoffen waarvan bekend is als ketonen. Te veel ketonen productie leidt tot een aandoening genaamd ketose dat het niveau van urinezuur in het bloed verhoogt. Dus, een dieet met een ontoereikende hoeveelheid koolhydraten verhoogt het risico van jicht. Het Institute of Medicine beveelt ten minste 130 g koolhydraten per dag om te voldoen aan de eisen van het lichaam. Idealiter moeten koolhydraten bijdragen 45 tot en met 65 procent van de dagelijkse calorie-inname. Een persoon met een 2.000-calorie dieet moet krijgen ongeveer 275 g koolhydraten per dag.

Soorten koolhydraten

Koolhydraten kunnen worden onderverdeeld in twee soorten--eenvoudig en complex. Enkelvoudige koolhydraten zoals suiker, wit brood en suiker gezoete dranken bevatten weinig tot geen glasvezel. Dientengevolge, worden de suikers vrijgegeven in het bloed sneller, pieken glucose en insuline produceren. Ter vergelijking: complexe koolhydraten zoals hele granen, groenten en fruit zijn rijk aan dieet vezels, die de absorptie van suiker vertragen. Bijgevolg, bloed glucose en insuline langzamer stijgt.

Soorten koolhydraten en jicht

Verbruik van de verschillende soorten koolhydraten is geassocieerd met risico op differentiële jicht geweest. In een studie net vrijgegeven in het 24 November 2010 nummer van "JAMA", hebben de vrouwen die twee of meer porties van fructose gebaseerde frisdrank of sinaasappelsap per dag dronk een 2.4 keer hoger risico op ontwikkeling van jicht, in vergelijking met vrouwen die dronk minder dan één dienst per maand. Een andere studie gedaan in Taiwan en in 2003 gepubliceerd in het "American Journal of Clinical Nutrition" bleek dat een 62 procent minder risico op jicht bij mannen die de meest dieet vezels uit complexe koolhydraten verbruikt. Het Institute of Medicine raadt 14 g voedingsvezels per 1000 calorieën. Voor een typische 2.000-calorie dieet, zal u wilt nemen in 28 g vezels per dag. Volle granen, groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van vezels. Maar je moet vermijden deze groenten die rijk aan purine zijn, met inbegrip van gedroogde bonen en erwten, bloemkool, spinazie en asperges.


gerelateerde artikelen