Xylitol voedingswaarde-informatie

March 21

Xylitol voedingswaarde-informatie

Xylitol is een van de meest recente suiker vervangers die kijkt en smaakt suiker maar minder calorieën heeft. Hoewel het niet veel extra voedingswaarde over suiker bevatten, hoeft het potentiële voordelen voor de gezondheid dat suiker mist en wordt gebruikt in voedingsmiddelen, maar ook in de mondhygiëne producten, cosmetica en medicijnen.

Identificatie

Xylitol is een vijf-koolstof suiker-alcohol die natuurlijk treedt op in de vezels van bepaalde groenten en fruit zoals frambozen, aardbeien, gele pruimen, sla, bloemkool en maïs. Voor commerciële doeleinden, wordt het meestal gewonnen uit de schors van berkenbomen. Het was eerst in 1891 ontdekt door een Duitse chemicus en gebruikt als zoetstof in Finland als gevolg van suiker tekorten tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1963 werd het als levensmiddelenadditief goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration, maar het was pas onlangs dat het gebruikt in een breed scala van levensmiddelen. Het is nu beschikbaar in 35 landen.

Voeding

Een theelepel van xylitol heeft 10 calorieën, in vergelijking met suiker, die 15 calorieën heeft. Maar, de suiker alcoholen in xylitol niet veel invloed hebben op uw bloedsuikerspiegel--één reden achtte het veilig voor diabetici. Geclassificeerd als een koolhydraat, bevat 1 theelepel van xylitol 4 gram koolhydraten en 4 gram suiker alcoholen. Het bevat slechts sporen van vitaminen en mineralen, maar het helpt bij de absorptie van calcium en B-vitamines in je lichaam. Xylitol levert hoeveelheden lever glycogeen, met ongeveer 10 procent van xylitol gemetaboliseerd in de nieren en de rest opgebruikt door de cellen van het bloed, de bijnierschors, longkanker, testes, hersenen en andere weefsels.

Potentiële

Xylitol toont belofte voor de behandeling van verschillende medische aandoeningen, met inbegrip van de bestrijding van tandbederf, dat is een reden voor in veel producten van tandpasta en kauwgom komt. In andere studies meldt Drugs.com dat xylitol heeft de capaciteit om te behandelen midden oorinfecties, remt de groei van streptococcus pneumoniae bacteriën aangetoond en hielp het voorkomen van osteoporose door versnelling van de reparatie van het bot en de verbetering van de biodisponibiliteit van calciumzouten in calcium-deficiënte ratten. Xylitol wordt ook vaak gecombineerd met aminozuren en andere koolhydraten in intraveneuze voedingssupplementen.

Overwegingen

Net als andere alcoholen suiker, xylitol kan leiden tot diarree bij hoge doses. Rapporten hebben aangegeven andere symptomen zoals misselijkheid, opgeblazen gevoel, gas en koliek met doses meer dan 40 tot 50 gram per dag. In extreem hoge doseringen, zoals die soms in intraveneuze oplossingen, kan het bijdragen aan nierfalen.

Waarschuwing

Net als andere voedingsmiddelen zoals chocolade, kan xylitol veilig voor de mens maar is niet veilig voor honden, volgens het dier Poison Control Center van de Amerikaanse Vereniging voor de preventie van wreedheid tegen dieren. Als slechts twee of drie stokken van xylitol kan kauwgom zijn giftig voor een 20-pond hond. Binnen 30 minuten na het nuttigen van een kleine hoeveelheid, honden kunnen het optreden van een ernstige daling van de bloedsuikerspiegel, braken, lethargie en beslagleggingen.


gerelateerde artikelen