Meest voorkomende bijwerkingen van Concerta in kinderen

July 25

Meest voorkomende bijwerkingen van Concerta in kinderen

Concerta is een langwerkende methylfenidaat stimulerende medicatie gebruikt voor de behandeling van kinderen met ADHD. Het werkt door het vrijgeven van een bepaalde hoeveelheid medicijn op te nemen, en geeft vervolgens de rest van de medicatie langzaam in de komende verschillende uur. Het is bedoeld om eenmaal per dag worden genomen en moet doeltreffend voor 10 tot 12 uur, dat is een aanzienlijk voordeel van dit soort medicatie.

Hoofdpijn en buikpijn

Vaak voorkomende bijwerkingen van stimulerende medicijnen als Concerta zijn hoofdpijn en buikpijn. In een klinische studie uitgevoerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration voor kinderen innemen van de medicatie, 14 procent beschreven met hoofdpijn en 7 procent gemeld met buikpijn. Ongeveer 4 procent van de kinderen gemeld ook braken. Hoewel vaak voorkomende bijwerkingen, deze vaak na verloop van tijd of met een verandering in dosering verdwijnen.

Slaapproblemen

Sommige kinderen tonen moeite slapen, vooral in slaap vallen, terwijl het nemen van de Concerta. De klinische proef van de FDA gevonden dat 4 procent van de kinderen gemeld moeilijkheid slapen. Het National Institute of Mental Health meldt dat kinderen met moeite slapen beter doen kunnen met een kleine dosis van de medicatie of met een korter werkend soort drug die niet in het systeem zo lang blijft.

Gebrek aan eetlust

Kinderen kunnen het verslag van verminderde eetlust terwijl het nemen van Concerta. 4 procent van de kinderen gemeld bij de FDA klinische proef, verlies van eetlust. Deze bijwerking kan resulteren in het verlies van het gewicht, en eventueel vertraagd groei en ontwikkeling; deze effecten zijn echter vaak alleen op korte termijn.

Tics

Een ander potentieel neveneffect van het gebruik van Concerta is de ontwikkeling van tics, zoals knipperen, vreemde gelaatsuitdrukkingen of keel clearing. Bij de meeste kinderen, is een verandering in de hoeveelheid medicatie of het volledig stoppen dit symptoom verdwijnt. De FDA meldt de incidentie van tics bij kinderen nemen van Concerta naar bereik van 1 procent naar 9 procent. Terwijl niet beschouwd als een veelvoorkomende bijwerking, de aanwezigheid van tics treedt op bij kinderen met deze medicatie.

Verhoogde hartslag en bloeddruk

Volgens de FDA, is nemen van Concerta aangetoond dat verhoging van de hartslag door 2 tot en met 6 slagen per minuut, en de medicatie verhoogt bloeddruk ook. Hoewel dit misschien niet reden tot bezorgdheid bij de meeste kinderen, waarschuwt het Agentschap dat kinderen met bestaande hart-voorwaarden van welke aard meer risico voor complicaties en zelfs de plotselinge dood vanwege deze bijwerking lopen. Om deze reden moeten een grondige medische anamnese en de beoordeling worden gevoerd om complicaties zoals dit te vermijden.


gerelateerde artikelen