Hoe werkt de elektrische spierstimulatie?

June 6

Hoe werkt de elektrische spierstimulatie?

Elektrische spierstimulatie--vaak genoemd "e-stim" of "TIENTALLEN"--is een soort behandeling vaak gebruikt in de fysiotherapie of andere revalidatie-instellingen. De twee primaire toepassingen voor deze behandeling zijn verlichting van pijn en spier heropvoeding. In de meeste instellingen is er een machine waarmee een elektrische stroom. Draden van de machine zijn verbonden met zelfklevende patches die worden geplaatst op de huid over een vooraf bepaald gebied. Elektrische stroom is vervolgens naar de patches van de machine gestuurd en geleverd in het spierweefsel onder, waardoor een sensoriële of motorische reactie.

Voor verlichting van pijn

Elektrische stimulatie kan worden gebruikt voor verlichting van pijn. Er zijn twee theorieën over waarom het verlicht de pijn. De Gate-controletheorie zegt dat pijn signalen naar de hersenen via zenuwen worden gestuurd maar moeten passeren via een "poort". De sensatie van de stimulatie van de e-stim wordt gezegd dat het passeren van de poort, dus het blokkeren van de zenuwen die pijn sensaties leveren. Een andere theorie is dat de stimulatie zorgt ervoor dat de hersenen om het lichaam de natuurlijke pijnstillers--endorfines vrij te geven en enkephalins--wat resulteert in pijn verlichting. Studies hebben aangetoond gemarkeerd verhogingen in deze chemicaliën na het gebruik van lagefrequentie-elektrische stimulatie.

Voor heropvoeding van de spier

Elektrische stimulatie wordt ook gebruikt voor opnieuw opleiding spieren die problemen verdragsluitende ondervindt. Hoewel gebruikt voor verschillende omstandigheden, wordt het meestal gebruikt voor mensen die een beroerte of een orthopedische chirurgie hebben gehad. Vele malen deze patiënten hebben moeite probeert te verplaatsen van een spier of gewricht. Wanneer de elektrische impuls is ingestuurd in het spierweefsel met e-stim, onder de juiste instellingen, kan de spier contract zonder de hulp van de patiënt. Dit te doen terwijl het hebben van het onderwerp actief proberen om het contract van de spier kan soms krijgen de hersenen opnieuw leren om de spier op eigen contract.

Controverse en onderzoek

Hoewel zijn talrijke onderzoeken uitgevoerd inzake het gebruik van elektrische stimulatie, is de klinische doeltreffendheid ervan twijfelachtig. Veel studies hebben weinig of geen voordeel van elektrische stimulatie in vergelijking met een placebo gevonden. In feite, is elektrische stimulatie vaak ingedeeld onder alternatieve geneeskunde als gevolg van het gebrek aan bewijs over het nut ervan. Nog vinden andere studies precies het tegenovergestelde. Bijvoorbeeld, bleek een 2014 studie over mensen met matige tot ernstige acute pijn dat e-stim geproduceerd een klinisch significante vermindering van de ernst van de pijn. Onderzoek blijft om te worden uitgevoerd op de doeltreffendheid ervan voor verlichting van pijn.

Voordelen en tekortkomingen

Elektrische stimulatie heeft vele voordelen die dit ondersteunen in het zijn een effectieve manier om pijn te beheren en opnieuw trainen van spieren na een kwetsuur of ziekte. E-stim is niet-verslavend. De machines zijn vaak compact en gebruiksvriendelijk. Ze zijn kosteneffectief en bieden veel met een alternatief voor het nemen van pijnstillers. Er zijn enkele risico's verbonden aan het gebruik van e-stim. De belangrijkste tekortkoming van e-stim gebruik is dat het niet de onderliggende aandoening oplossen zal als het gaat om pijn. Voor heropvoeding van de spier is de belangrijkste tekortkoming dat hoewel het kan een spier te contracteren, functie geen resultaat geven kan als de neurologische schade ernstig is. E-stam leidt ook niet tot significante sterkte winsten, ondanks de beweringen van sommige reclame.


gerelateerde artikelen