Verschillen tussen bloedvaten & lymfevaten

May 25

Verschillen tussen bloedvaten & lymfevaten

Samen met het hart vertegenwoordigen bloedvaten de belangrijkste component van de bloedsomloop, die uit een uitgebreid netwerk van buizen door het hele lichaam bestaat. Het buizensysteem omvat de gecombineerde werking van het hart, bloed en bloedvaten voor zuurstof en voedingsstoffen naar de organen en weefsels en voor het verwijderen van afvalproducten die als gevolg van metabolisme.

Het lymfestelsel bestaat uit een ingewikkeld stelsel van lymfevaten en lymfatische weefsel, met inbegrip van de lymfeklieren, de milt en de thymus. Het hoofddoel van de lymfevaten is te absorberen en lymfe vloeistof uit het lichaam terugkeren naar het bloed, en te helpen in het immuunsysteem van het lichaam.

Bloedvaten

Verschillen tussen bloedvaten & lymfevaten

Drie soorten bloedvaten kunnen worden gedifferentieerd. Slagaders voeren bloed van het hart, en aders voeren bloed naar het hart. Haarvaten zijn de kleinste links tussen slagaders en aders en worden gevormd door de kleine slagaders, genaamd arteriolen, vertakking worden geleidelijk kleiner in diameter. De dunne wand van de haarvaten maakt een uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen in de lichaamsweefsels en de absorptie van kooldioxide en afvalproducten terug in de bloedsomloop bloed. Om te weerstaan de hogedruk van bloed uit het hart gepompt, hebben slagaders een dikkere wand en een beter ontwikkeld systeem van de gladde spieren in hun muren dan aderen. De bloeddruk in de aders is veel lager en de gladde spieren in hun muren is niet zo goed ontwikkeld als in slagaders. Als gevolg van de lage druk is er een kans voor de bundeling van bloed in het veneuze systeem, dat door goed functionerende one-way kleppen in de aders ter ondersteuning van de bloedstroom tegen de zwaartekracht naar het hart wordt verhinderd.

Lymfevaten

Het lymfestelsel is nauw verbonden met de bloed-systeem en vertegenwoordigt een accessoire route door welke lymfe vloeistof van weefsels van het lichaam terug in de bloedstroom stromen kan. Lymfevaten kunnen worden onderverdeeld in lymfe haarvaten, pre verzamelaars, lymfe verzamelaars en lymfatische boomstammen. Lymfe haarvaten vertegenwoordigen het begin van de lymfatische drainagesysteem en in de directe nabijheid van bloed haarvaten van oorsprong. Lymfe haarvaten lijken op bloed haarvaten maar hebben een meer onregelmatige celstructuur en zijn meer doorlaatbaar dan bloed haarvaten. Vanwege hun structuur kunnen lymfe haarvaten absorberen van grotere deeltjes uit de weefsels, zoals eiwitten, cellen, bacteriƫn en andere grote stoffen, die niet kunnen worden geabsorbeerd door bloed haarvaten. Deze deeltjes, samen met water, dan reizen via een ingewikkeld netwerk van pre verzamelaars en grotere lymfe verzamelaars en boomstammen terug in de bloedcirculatie via de veneuze hoeken. Op weg terug naar het bloed reist lymfatische vloeistof door een opeenvolgende aantal lymfeklieren, die onzuiverheden van de lymfe uitfilteren.

Belangrijkste verschillen tussen bloed- en lymfevaten

De bloedsomloop vertegenwoordigt een gesloten systeem, met het hart als de centrale motor, en het bloed en de bloedvaten als de andere structurele elementen. Het hoofddoel van de bloedvaten is de ononderbroken levering van alle weefsels van het lichaam met voedingsstoffen en zuurstofrijk bloed, en de verwijdering van metabolische afvalstoffen en koolstofdioxide uit de weefselcellen. Het deel van de bloedsomloop dat bloed van en naar de longen levert is bekend als de pulmonaire circulatie, en de stroom van bloed in de rest van het lichaam wordt beheerd door de systemische circulatie.

Het lymfestelsel en haar schepen vormen niet een gesloten bloedsomloop. Het begint met kleine lymfevaten of lymfeklieren haarvaten, in de lichaamsweefsels, en blijft met achtereenvolgens grotere lymfevaten, of verzamelaars en stammen, die uiteindelijk het veneuze deel van de bloedsomloop bloed verbinden. Er is geen centrale pomp die is gekoppeld aan het lymfestelsel; lymfevaten produceren hun eigen aandrijfsysteem met een netwerk van gladde musculatuur gelegen in de muren van lymfe verzamelaars en stammen. Aangezien de lymfevaten volgens het principe van one-way en niet als een gesloten bloedsomloop zoals het bloed werken, is het beter om te spreken van lymfe vervoer in plaats van lymfe-omloop. Terwijl de stroom van bloed door de bloedvaten ononderbroken is, wordt het transport van lymfe vloeistof via het lymfesysteem vaartuig onderbroken door lymfklieren.


gerelateerde artikelen