Voedingsbronnen van geconjugeerd linolzuur

September 15

Voedingsbronnen van geconjugeerd linolzuur

Inname van geconjugeerd linolzuur of CLA, is laag in conventionele diëten, maar hoge dosis supplementen zijn beschikbaar nu dat onderzoek suggereert een gunstig effect op hart-en vaatziekten, diabetes, lichaamssamenstelling, en immuun en bot van gezondheid. CLAs zijn natuurlijk gevonden in vlees en melk van herkauwers, en vormen een bron van omega-6 vetzuren. Er nu geen huidige aanbevelingen gedaan voor inname van CLA, maar zich bewust zijn van de verschillende veiligheidsaspecten.

Basisprincipes van CLA

De term "geconjugeerd" in CAO verwijst naar de side-by-side positionering van dubbele bindingen in de structuur van het vetzuur. Sommige CLAs zijn eigenlijk structureel transvetten, op grond van de geaardheid van hun structuur. Transvetten zijn inarguably schadelijk voor de menselijke gezondheid, en huidige aanbevelingen suggereren dat u hen vermijden. CLAs lijken echter niet te hebben van de dezelfde gevolgen voor de gezondheid, zodat ze worden geclassificeerd als omega-6 vetzuren. Geconjugeerd linolzuur zuren worden gegenereerd in de magen van herkauwers. Herkauwers zijn dieren--met inbegrip van koeien, schapen, geiten en kamelen--met de mogelijkheid om het fermenteren van hun voedsel voor de spijsvertering omdat hun magen zijn verdeeld in meerdere vakken. De maag is waar bacteriën en enzymen de structuur van linolzuur, een ander omega-6 vetzuren gevonden in plantaardige oliën en noten, en in het dieet van deze dieren wijzigen.

Voedingsbronnen

Voedingsbronnen van geconjugeerd linolzuur

De belangrijkste voedingsbronnen van CLA zijn herkauwers vlees en zuivelproducten. Volgens het Amerikaanse departement van landbouw nutriënt Database, is de meest potente bron van natuurlijke CLAs rundvlees, waarin tussen 0.27 en 0.90 gram per 100 gram portie. Bovendien, geconjugeerd linolzuur maakt tot 0,3 procent tot 0,7 procent van de totale melkvet in zuivelproducten. Andere bronnen omvatten en geitenvlees vlees en boter.

Versterkte en aanvullende bronnen

Verschillende verrijkte levensmiddelen en een enorm scala aan supplementen bevatten CLA. Kijk voor oefening georiënteerde producten zoals CLA-verrijkte chocolade melk. Supplementen bevatten aanzienlijk hogere concentraties dan wat wordt gevonden in natuurlijke bronnen. Een studie van 2001 in het tijdschrift "Lipiden", die het effect van CLA op metabolische factoren en lichaamssamenstelling onderzocht gebruikt bijvoorbeeld een dosis van 4.1 gram per dag. In de Verenigde Staten, goedgekeurd supplementen met CLA bereik in dosis van 0.7 tot 3 gram.

Voedingsaanbevelingen

Specifieke voedingsaanbevelingen voor CLA zijn niet vastgesteld, dus volg aanbevelingen voor omega-6 vetzuren. De American Dietetic Association suggereert dat 3 tot 10 procent van uw dagelijkse inname van vet moet afkomstig zijn van omega-6-bronnen. Voor een persoon 2.000 calorieën per dag consumeren, zou dit vertalen naar 7 tot en met 22 gram omega-6 vetzuren per dag. Een studie gepubliceerd in 2001 in de Nutrition Research Journal heeft geschat dat de gemiddelde inname van de gezonde volwassenen in Noord-Amerika 94.9 mg per dag, maar inname varieerde sterk afhankelijk van de voedingsgewoonten.

Waarschuwingen

Consumenten moeten zich bewust dat hoge inname van CLA geassocieerd met een verhoogd risico op insulineresistentie, en verschillende andere nadelige gezondheids-uitkomsten zijn. Alvorens op hoge-dosis voedingssupplementen, Raadpleeg een gekwalificeerde arts uit de gezondheidszorg. Raadplegen met betrekking tot CLAs van natuurlijke bronnen, standaard aanbevelingen voor vet in de voeding.


gerelateerde artikelen