Welke oorzaken hoge Creatinine Levels?

March 5

Welke oorzaken hoge Creatinine Levels?

Creatinine wordt gemeten in een routinematig bestelde bloedonderzoek dat weerspiegelt de algemene metabole gezondheid. Creatinine is een uitsplitsing-product dat wordt geproduceerd in verhouding tot de actieve spier massa en dieet inname van dierlijke vlees. Nemen van bepaalde voedingssupplementen kan bijdragen aan bloedcreatinine. Creatinine heeft geen functie en is niet giftig. Door de nier wordt deze uit het lichaam verwijderd door filtratie. Om deze redenen, kan creatinine in het bloed worden gebruikt om te bepalen hoe goed de nieren zijn het uitvoeren van de taak van de overbodige stoffen uit het bloed te filteren. Hoge bloedcreatinine duidt meestal op een probleem met de nierfunctie.

Doorbloeding van de nier

Wanneer bloedcreatinine toeneemt, kan dit duiden verminderde bloedtoevoer naar de nieren met een daaruit voortvloeiende daling van de filtratie en de ontmijning van creatinine en andere stoffen. Verminderde doorbloeding of lage bloeddruk kan een gevolg zijn van hartfalen, slagader ziekte of ernstige uitdroging. Nier filtratie snelheid toeneemt met de lichaamsmassa, en de creatinineklaring normaal gelijke tred houdt met de hoeveelheid van de spier massa bij gezonde mensen. Als een test blijkt dat er hoge bloedcreatinine, verminderde nier bloedstroom kunnen een oorzaak zijn.

Bronnen van Creatinine

Naast de productie van het lichaam in de skeletspieren zijn creatine en creatinine ook aanwezig in het dieet in vlees. Vegetariërs hebben lagere inname van deze stoffen dan mensen die een dieet hoog in dierlijk vlees te eten. Creatine is een molecule die als een spier winkel van energie en de einden naar creatinine fungeert. Mensen willen prestatieverbetering spier soms nemen creatine supplementen, zoals creatine zouten of esters van creatine. Hoge inname via de voeding of aanvullende bronnen van creatine kan verhogen van het tempo van de productie van creatinine, plasma Kreatinine verheffen en verhogen van creatinine in de urine.

Nierschade

Functionele schade aan de nieren kan worden als gevolg van schade of verlies van de architecturale eenheden waar filtratie wordt uitgevoerd--de glomerulus. Verhoging bloedcreatinine en verminderde uitscheiding zijn tekenen van verloren nierfunctie glomerulaire-- of glomerulaire filtratie snelheid. Ziekten die invloed hebben op de microscopische bloedvaten in de glomerulus, zoals diabetes of inflammatoire of auto-immune ziekten van de nier, zoals lupus, kunnen schade aan de delicate structuren die betrokken zijn bij de filtratie van de nier. Sommige aandoeningen zoals Goodpasture syndroom overgeërfd, reactie op infectieuze agentia zoals Streptococcus en schade veroorzaakt door medicijnen kan ook het verminderen van nierfunctie.

Obstructie van de urinewegen

Een andere manier nier filtratie aangetast worden kan is wanneer iets stroom van urine van de nier belemmeren. Een verstopping in de urinewegen, met name de urineleider, dat vloeistof van de nier naar de blaas, de blaas zelf of de urinebuis brengt zal het belemmeren van de stroom. Voorwaarden die de urinewegen blokkeren kunnen omvatten nierstenen, aangeboren obstakels, postinjury of postoperatieve littekens, arme blaas legen of prostaat hypertrofie die kan goedaardige--BPH-- of wijten aan prostaat kanker.


gerelateerde artikelen