Profylactische hersenen straling bijwerkingen

July 18

Profylactische hersenen straling bijwerkingen

Profylactische hersenen straling wordt toegediend aan patiënten die lijden aan bepaalde vormen van kanker die potentieel naar de hersenen, zoals lymfoom of long kanker metastaseren. Stralingsdosis en de cursus van behandeling is minder dan therapeutische niveaus en is gericht op potentiële kankercellen in het gebied te doden terwijl sparen gezond hersenweefsel. Straling is een effectieve behandelingsmethode om tumor doelweefsel; straling kan echter nadelig beïnvloeden het gezonde weefsel van de hersenen.

Geheugenverlies

De effecten van profylactische hersenen straling worden doorgaans waargenomen twee tot drie weken na de behandeling. De meest voorkomende bijwerking is geheugenverlies. Interessant, geheugenverlies is alleen gerelateerd aan geheugen ophalen en is niet gekoppeld aan andere soorten geheugen mogelijkheden zoals motorische vaardigheid geheugen. Afhankelijk van de omvang van hersenletsel, kun volledige herstel van het geheugen je maximaal één jaar, volgens de Children's Hospital of Philadelphia.

Zwelling van de hersenen

Een typische neveneffect van hersenen straling is hersenen zwelling. De druk die wordt uitgeoefend door de hersenen binnen de schedel kan leiden tot misselijkheid en braken; Daarom nemen de meeste patiënten steroïde medicijnen te verminderen de kans op ontstekingen in de hersenen, neemt nota van het Massachusetts General Hospital.

Vermoeidheid

Vermoeidheid slaat toe in een loop van hersenen straling aangezien dit type van behandeling is van invloed op de functie van gezonde hersenweefsel. Het Massachusetts die General Hospital beveelt patiënten siësta gedurende ten minste 30 minuten per dag te helpen het lichaam herstellen van bestraling. Vermoeidheid verdwijnt meestal na het stopzetten van de behandeling.

Irritatie van de huid

Straling kan irriteren de huid, waardoor het rood en pijnlijk. Patiënten worden aanbevolen om te voorkomen dat direct zonlicht en warmte naar het getroffen gebied om te voorkomen dat verdere irritatie. Vermijd zelf behandelen van de gewonde huid; in plaats daarvan, een arts raadplegen voor verdere hulp, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center.

Nieuwe tumorgroei

Een punt van zorg, met name voor het toedienen van radiotherapie aan een kind onder de leeftijd van 5, is nieuwe tumorgroei in de hersenen of het ruggenmerg. Straling zelf heeft het potentieel om kanker te veroorzaken. Kinderen zijn nog in ontwikkeling en cellen zijn snel reproduceren als het lichaam groeit. Een kind aan straling bloot heeft het potentieel om de oorzaak van tumorgroei, neemt nota van de Universiteit van Maryland Medical Center.

Anderen

Profylactische hersenen straling van invloed kan zijn op de haarzakjes; Daarom kan het tijdelijk haarverlies veroorzaken. Misselijkheid en braken ook optreden in reactie op zwelling van de hersenen. Om te voorkomen dat dergelijke symptomen, vinden patiënten verlichting door het nemen van een steroïde medicatie, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center.


gerelateerde artikelen