Wat Is Carbo laden & waarom doen atleten dit?

June 15

Wat Is Carbo laden & waarom doen atleten dit?

Marathonlopers, fietsers en elite duursporters alle ken het gevoel als tijdens een grote concurrentie of lange trainingssessie, energieniveaus dalen. Dit is te wijten aan een gebrek aan gemakkelijk beschikbare brandstof voor het aandrijven van de spieren. Raken van de muur als dit potentieel annuleertekenzwenking u van uw beste tijd om te verslaan vallende ver achter de pack, maar je kan helpen voorkomen dat het door de tenuitvoerlegging van een op dieet zijn strategie carbo laden genoemd.

De theorie

Wanneer u de oefening, gebruikt je lichaam de glycogeen--een vorm van koolhydraten opgeslagen in de lever en spier cellen--om energie te leveren. Op een bepaald punt, echter dit glycogeen opraakt, en je ervaart een daling van de prestaties als vermoeidheid ingesteld. Topping-up van uw glycogeen opgeslagen voordat een gebeurtenis door carbo laden voorkomen dit dat kan, wat leidt tot een mogelijke verhoging uw energie en uithoudingsvermogen.

De voordelen

Volgens sport voedingsdeskundige Nancy Clark, onder normale dieet omstandigheden een atleet heeft ongeveer 80 à 120 millimol van opgeslagen glycogeen per kilo gewicht van het lichaam-- of ongeveer 36 tot en met 55 millimol per pond-- maar een atleet carb-geladen kan beschikken over maximaal 200 millimol per kilogram, of 90 per pond. Dit kan uithoudingsvermogen verbeteren door 2 tot 3 procent, die zou het verschil tussen winnen en verliezen.

Het Plan

Voordat u koolhydraten laadt, die u eerst moet uitputten uw carb-winkels. Dit is om je lichaam te verleiden tot denken dat er een probleem met uw glycogeen winkels, zodat het compenseert door op te slaan meer wanneer u laadt, merkt Atletiek coach Brian Mackenzie. Volgens het Australische Instituut van Sport, moeten u afbreken voor drie tot vier dagen door het eten van een low-carb dieet, dan laden voor drie tot vier dagen. Tijdens deze belasting moet u ongeveer 7 tot en met 12 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht per dag, of 3,2 tot 5,5 gram per pond.

Brengen het in actie

Wanneer carbo laden voordat de competitie, het is belangrijk dat u een proefrit op zijn minst een aantal weken van tevoren. Dit is zodat u kunt bepalen precies hoeveel koolhydraten je persoonlijk moet voel u fit en uitvoeren op uw best. Bovendien experimenteren carbo laden werken veel beter als u kies voedingsmiddelen die zo weinig mogelijk gastro-intestinale stress, dus met verschillende combinaties voor de grote dag. Neem contact op met uw arts alvorens een lading carb0 te voeren en uw coach om advies vragen, als het je eerste keer.


gerelateerde artikelen