Eerste symptomen van Mono

May 28

Eerste symptomen van Mono

Het Epstein - Barr virus (EBV) veroorzaakt klierkoorts, ook wel aangeduid als "mono" en de "kissing disease". De virale infectie overdracht van persoon tot persoon via speeksel of via nauw contact met een besmette persoon. De meest voorkomende leeftijdsgroep hebben mono is de leeftijd tussen 15 en 25, volgens KidsHealth, een dienst aangeboden door de Nemours Foundation. Behandeling voor het virus bevat rest en richt zich op het verlichten van symptomen. Artsen kunnen vermoeden mono op basis van symptomen, maar een bloedonderzoek helpt diagnose van de aandoening.

Vermoeidheid

De meeste mensen die besmet zijn met mono ervaring algemene gevoelens van ziekte en extreme vermoeidheid. Deze symptomen beginnen ongeveer een maand tot zes weken na blootstelling aan het virus, volgens de American Academy of Family Physicians. Hoewel een individu met vermoeidheid de behoefte om te slapen voelt, omvat de voorwaarde meer dan alleen maar moe. Een persoon met vermoeidheid mist motivatie om deel te nemen aan activiteiten en zwakte kan ervaren. De vermoeidheid kan duren voor meerdere weken of maanden met een mono-infectie.

Koorts

Na enkele dagen tot een week van algemene ziekte en vermoeidheid, kan een persoon met mono een koorts ontwikkelen. De koorts kan het bereiken van 103 graden F, volgens the Merck Manual van medische informatie. De koorts is meest gebruikelijk in de late middag en vroege avond.

Zere keel

Een zere keel meestal begeleidt de koorts en vermoeidheid. Sommige mensen kunnen fout de mono virus voor het griepvirus op basis van de eerste symptomen. Pus in de achterkant van de keel en opgezwollen amandelen kan vergezeld gaan van de pijn. Een arts kan voorschrijven antibiotica op basis van deze symptomen, maar de keelpijn niet met medicatie zal ophelderen. Een zere keel kunnen duren enkele weken met het virus.

Gezwollen lymfeklieren

Lymfeklieren, kleine massa's van lymfatische weefsel, helpen duiden op een infectie in het lichaam. De lymfeklieren in de nek kunnen zwellen en pijnlijk worden tijdens een mono-infectie. Hoewel de lymfeklieren hals meestal met een infectie mononucleosis zwellen, kan een lymfeklier in het lichaam opzwellen in de loop van het virus. Voor sommige mensen zijn gezwollen lymfeklieren in het lichaam het enige symptoom van mono. Gezwollen lymfeklieren kan duren voor een paar weken of langer.

Vergrote milt

Ongeveer 50 procent van de personen die zijn besmet met mononucleosis ervaring een vergrote milt, volgens the Merck Manual. De functie van de milt is het vernietigen van oude rode bloedcellen, witte bloedcellen overlappen en opslaan van extra bloed voor het lichaam. De milt, gelegen onder de linkerkant van de ribbenkast, heeft een grotere kans op breuk keer vergroot. Een vergrote milt kan veroorzaken tederheid wanneer ingedrukt, of het niet kan veroorzaken geen symptomen.


gerelateerde artikelen