Hoe is de invloed van vitamine C op het hormoon Cortisol?

September 28

Hoe is de invloed van vitamine C op het hormoon Cortisol?

Ascorbinezuur, beter bekend als vitamine C, is een in water oplosbare vitamine die mensen moeten innemen op een regelmatige basis. In tegenstelling tot de meeste dieren, kunnen geen mensen maken hun eigen vitamine C. Het is waarschijnlijk een van de bekendere vitaminen aan het grote publiek, maar veel mensen wellicht niet bewust van de manieren waarop die het wordt gebruikt door het lichaam en de invloed ervan op het hormoon cortisol.

Vitamine C

Vitamine C heeft een breed scala van functies. Het Linus Pauling Instituut meldt dat deze vitamine nodig is voor het lichaam te maken van de collageen dat deel van de bloedvaten, pezen, spieren, botten en huid uitmaakt. Vitamine C is een antioxidant die helpt bij het beschermen tegen "vrije radicalen"--atomen, ionen of moleculen gedacht te worden betrokken bij degeneratie en ziekte; het is van invloed op de spijsvertering van cholesterol, en is betrokken bij de synthese van noradrenaline, een chemische stof in de hersenen.

Cortisol

Cortisol is een steroïde hormoon afgescheiden door de bijnieren in reactie op stress of wanneer de hoeveelheid cortisol in het bloed laag is. Het lichaam gebruikt cortisol verhogen de bloedsuikerspiegel. Cortisol ook helpt bij het metabolisme van vetten, eiwitten en koolhydraten, en biomineralisatie kan verminderen. Het voorkomt dat het vrijkomen van inflammatoire stoffen, en medisch wordt gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Addison, reumatoïde artritis en allergieën.

Huidig onderzoek

Verhoogde cortisol niveaus zijn een factor in het onderdrukken van het immuunsysteem, en onderzoek wordt uitgevoerd om te bepalen als vitamine C supplementen immuunsysteem doordat cortisol niveaus kan opvoeren. Aan de Dalhousie Universiteit in Nova Scotia, hebben onderzoekers onderzocht het effect van suppletie van vitamine C op menselijke proefpersonen onderworpen aan oefening-thermische belasting. De auteurs staat: "langdurige fysieke inspanning en stress van de omgevingswarmte kunnen uitlokken postexercise depressie van immuun cel functie, toenemende gevoeligheid van bovenste luchtwegen infecties (URTI)." Ze vonden dat vitamine C was effectiever dan een placebo bij het verminderen van cortisol niveaus. Een studie in Duitsland gemeten de reactie van menselijke proefpersonen wil testen--spreken in het openbaar en geestelijke rekenkundig--met behulp van zowel vitamine C als een placebo. Deze studie bleek dat suppletie van vitamine C maatregelen van stress daalde en dat de onderwerpen cortisol niveaus verhoogde sneller hersteld. In een studie gerapporteerd in de "International Journal of Sports Medicine" van oktober 2001, daalde marathonlopers die vitamine C supplementen toonde ontvangen cortisol niveaus.

Overwegingen en waarschuwingen

Hoewel vitamine C en cortisol communiceren, zijn de implicaties van het onderzoek nog onduidelijk. Het Linus Pauling Instituut--stelt hoewel Pauling zichzelf zeer hoge doses vitamine C aanbevolen--dat volwassen mannen en vrouwen ten minste 400 mg vitamine C per dag moeten consumeren. Dit is het equivalent van tien porties of vijf kopjes groenten en fruit, zodat het Instituut extra vitamine C in twee aparte 250 mg doses genomen 's morgens en 's avonds stelt. Het is niet verstandig aan zelfmedicatie met vitamine C of een andere aanvulling voor een specifieke aandoening, en als u vragen of opmerkingen hebt, moet u bespreken met uw zorgverlener.


gerelateerde artikelen