Hoe de geur van voedsel is van invloed op de manier waarop het smaakt

June 7

Hoe de geur van voedsel is van invloed op de manier waarop het smaakt

Een proces waarbij de cellen van uw tong en de neus zorgt ervoor dat de geur van voedsel aan de smaak beïnvloeden. De combinatie van de zintuigen van reuk en smaak kunt je hersenen om te definiëren van een levensmiddel smaak. Bepaalde levensstijl keuzes, vitamine tekorten en ziektes kunnen verminderen uw perceptie van smaak.

Smaak

Je hersenen beschouwt het enkelvoud gevoel van smaak als een combinatie van een levensmiddel de werkelijke smaak, geur en textuur, volgens de website van "Scientific American". De werkelijke smaak van een levensmiddel verwijst naar de dat de cellen in de smaakpapillen voor het opsporen van zijn sensaties. Deze smaken zijn bittere, zoute, zure en zoete. Zintuigcellen in de buurt van de smaakpapillen waarnemen texturen van de voedingsmiddelen of dranken, zoals romigheid, kruidigheid en temperatuur.

Experimenteren met geur en smaak

De openingen van uw neusgangen bevatten de cellen die het waarnemen van geur. Deze cellen relay informatie naar de mond via olfactorische verwijzing ruiken. De "Scientific American" verklaart het verschijnsel van de olfactorische verwijzing door het beschrijven van een experiment waarin u uw neus ingedrukt kauwen een aardbei jellybean. U zachtheid en zuurheid zal detecteren als uw smaakpapillen maken contact met de jellybean, en uw zintuigcellen een harde en zachte gevoel als je kauwen de jellybean zal waarnemen. Het reukvermogen is afwezig omdat u de doorstroming van lucht via de neuspassages tijdelijk te blokkeren. Loslaten van je neus toe de moleculen van de geur van de jellybean te reizen uw nasale doorgang naar de cellen die het waarnemen van geur. Op dit punt moet je de aardbei smaak van de jellybean waarneemt.

Smaak bijzondere waardevermindering

Uw perceptie van smaak wellicht minder enthousiast zijn als u rookt zwaar, vanwege de sigaret teer potentieel afbreuk doen aan de smaakpapillen. Een tekort aan zink of vitamine B-12 kan ook beschadigen uw gevoel van smaak. Degenen die stoppen met roken uiteindelijk krijgen een betere perceptie van smaak. Raadpleeg uw arts als u vermoedt een tekort aan vitamine B-12 of zink als de oorzaak van een verminderde gevoel van smaak dat.

Ziekten en smaak

Ziekten kunnen ook beschadigen uw gevoel voor smaak en uw vermogen om het waarnemen van smaak. Deze ziekten kunnen bevatten een koude of de griep, gingivitis, een nasale infectie, neuspoliepen, sinusitis, keelontsteking en infecties van de speekselklieren. Uw normale gevoel voor smaak zullen terugkomen zodra uw ziekte passeert. Altijd medische hulp inroepen en volgt u de voorgeschreven behandelingsmethoden voor uw conditie.


gerelateerde artikelen