Voordelen & nadelen van levensmiddelenadditieven

May 14

Voordelen & nadelen van levensmiddelenadditieven

Lezen van een lijst van additieven op het etiket van een levensmiddel kunnen verbijsterend. Niet alleen is de lijst meestal lang, maar de namen zijn ook onbekend en verwarrend. Het kan voelen alsof je het lezen van hiërogliefen. Hoewel levensmiddelenadditieven zijn over het algemeen beschouwd als schadelijk, nog niet alle stoffen zijn gevaarlijk. Inzicht in voedsel additieve voordelen en nadelen, evenals additieve typen, helpt je verstandige voedingskeuzes maken.

Food Additive overzicht

Vanuit juridisch oogpunt verwijst levensmiddelenadditief naar een stof gebruikt in de productie, verwerking, behandeling, verpakking, transport of opslag van levensmiddelen. Een stof die wordt gebruikt voor een bepaald doel, zoals een zoetstof, wordt aangeduid als een "directe additief" en wordt meestal vermeld op het voedseletiket ingrediënt. Indirecte levensmiddelenadditieven, aan de andere kant, zijn stoffen die hun weg naar voedsel in kleine hoeveelheden als gevolg van verpakking, opslag of andere handling vinden. De Amerikaanse Food and Drug Administration vereist dat voedselfabrikanten bewijzen van een stof veiligheid voordat het is toegestaan om in contact met levensmiddelen worden gebruikt.

Food Additive voordelen

Sommige additieven verbeteren of het behouden van de voedingswaarde van het voedsel. Vitaminen A, C, D, E, thiamine, niacine, riboflavine, pyridoxine, folic zuur, calciumcarbonaat, zink oxide en ijzer zijn vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals bloem, brood, koekjes, ontbijtgranen, pasta, margarine, melk, gejodeerde zout en gelatine desserts. In plaats van vitamine C ziet u mogelijk ascorbinezuur vermeld. Alpha-tocoferol is een andere naam voor vitamine E, en beta-caroteen is een bron van vitamine A. Naast het verstrekken van voedingsstoffen, kunnen levensmiddelenadditieven helpen verminderen bederf, verbetering van het uiterlijk van de levensmiddelen en verhogen de beschikbaarheid van een verscheidenheid van voedingsmiddelen gedurende het hele jaar.

Food Additive nadelen

Sommige levensmiddelenadditieven kunnen potentieel schadelijke bijwerkingen veroorzaken. Butylhydroxytolueen hydroxyanisool, beter bekend als BHA, is bijvoorbeeld een conserveermiddel gebruikt in levensmiddelen, met inbegrip van aardappels, chips, crackers, bier, gebakken goederen en granen. Het is ingedeeld door het Amerikaanse departement van Health and Human Services als conserveermiddel "redelijkerwijs verwachten als een menselijk carcinogeen." Sulfites, die zijn toegevoegd aan gebakken goederen, wijn, specerijen en snacks, kon bijenkasten, kortademigheid, misselijkheid en diarree veroorzaken bij sommige mensen.

Kleuren zijn additieven, ook

Kleurplaat, in de vorm van kleurstoffen, pigmenten of andere stoffen, wordt technisch beschouwd als een levensmiddel additief. Deze stoffen worden vaak gebruikt ter verbetering van de kleur die heeft verloren als gevolg van opslag of verwerking. Pigmenten afkomstig van natuurlijke bronnen, zoals groenten, mineralen of dieren, zijn vrijgesteld van certificering. Kunstmatige kleuren vereist testen door de fabrikant zowel de FDA om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan de specifieke richtsnoeren voor zuiverheid.


gerelateerde artikelen