Vitex & menopauze

September 30

Vitex & menopauze

Menopauze is geen ziekte, maar voor sommige vrouwen, de symptomen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, gewicht krijgen, depressie en stemmingsstoornissen schommels interfereren met het dagelijks leven. Menopauze treedt op wanneer de eierstokken stoppen met de productie van het hormoon oestrogeen. Hormoon vervangende therapie kan helpen verlichten van de symptomen van de menopauze, maar het kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het kruid vitex wordt soms gebruikt als een natuurlijke remedie voor de verlichting van de symptomen van de menopauze, maar bewijs dat het werkt beperkt is. Het krijgen van medische toestemming voor het gebruiken van kruiden.

Eigenschappen en de potentiële voordelen

Vitex agnus castus, ook bekend als chasteberry, is een struik-achtige boom. Het produceert de bessen die werden gebruikt door monniken in de Middeleeuwen te verlagen hun seksuele begeerte. Vandaag, wordt het voornamelijk gebruikt voor de behandeling van de baarmoeder bloeden, pijnlijke menstruatie en de menopauze symptomen. Het bevat een aantal biologisch-actieve verbindingen met inbegrip van progestativa en oestrogeen-achtige effecten kan verlenen.

Administratie

NCCAM merkt op dat de gedroogde bessen van de chasteberry plant worden gebruikt voor het bereiden van vitex supplementen. Vervolgens kun je dit kruid als een vloeibaar extract of in capsules of tabletten. Mississippi Baptist gezondheidsstelsels merkt op dat een typische dosis 20mg genomen één-tot driemaal per dag. Als alternatief kan u liever Neem 40 druppels een vitex vloeibare tinctuur dagelijks. Deze doseringen zijn uitsluitend bedoeld als leidraad. Volg de instructies op uw vitex supplement van etiket of om verder advies vragen van een medische professional.

Effectiviteit

Studies over de rol van vitex bij de behandeling van symptomen van de menopauze zijn beperkt. Echter een artikel gepubliceerd in het augustus 2009 nummer van het "dagboek van alternatieve en complementaire geneeskunde" merkt op dat opkomende bewijs een rol voor vitex in de verlichting van de symptomen van de menopauze ondersteunt. Bevindingen van een klinisch onderzoek gepubliceerd in het februari 2007 nummer van "Gynaecologische endocrinologie" blijkt dat vitex vermindert nachtelijk zweten en opvliegers. Echter het werd gecombineerd met verschillende andere kruiden, met inbegrip van Amerikaanse ginseng, dong quai en melk distel, dus het is moeilijk om te bepalen of vitex hetzelfde effect wanneer alleen gebruikt zou hebben.

Veiligheidsoverwegingen

NCCAM merkt op dat vitex gebruik is niet geassocieerd met significante nadelige gevolgen heeft, maar voegt dat het gastro-intestinale overstuur en duizeligheid kan veroorzaken. Gebruik geen dit kruid als u een hormoon-gevoelige kanker, bijvoorbeeld hebt-, borst- of eierstokkanker. Ook vermijden vitex als u anti-psychotische medicijnen of Parkinson geneesmiddelen neemt. Het kan ook interactie tussen en drugs die de hypofyse beïnvloeden.


gerelateerde artikelen