Hennep zaad vs lijnzaad olie

December 2

Hennep zaadolie en lijnzaadolie kunnen zowel gezonde vet keuzes worden vanwege hun lage verzadigd vet gehalte. Geen van hen is een goede keuze voor een all-purpose koken olie, echter, vanwege hun relatief lage rook punten. Bewijs is nog steeds beperkt op of ze een extra hart-gezondheidsvoordelen hebben over andere oliën die laag in verzadigd vet zijn.

Vet samenstelling

Lijnzaadolie bevat 18 procent enkelvoudig onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten van 75 procent en 7 procent verzadigd vet. Hennep zaadolie is qua samenstelling, met het zelfde percentage van meervoudig onverzadigd vet, maar een hoger gehalte aan verzadigd vet, met 10 procent, en een lager vetgehalte van enkelvoudig onverzadigde, met 15 procent. De lagere verzadigd vet en hogere enkelvoudig onverzadigde vetgehalte van lijnzaadolie maakt het een iets voedzamer keus.

Omega-3-inhoud

Zowel lijnzaad en hennep zaad olie bevat essentiële omega-3 vetten in de vorm van alpha-linoleenzuur als onderdeel van hun gehalte aan vetstoffen van meervoudig onverzadigde. Lijnzaadolie is een uitstekende bron van deze vetten, met 7,2 gram per eetlepel. Hennep zaadolie is een beetje lager in omega-3 vetten, maar het is nog steeds een goede bron. Als u ten minste de aanbevolen gram van de 1.3 tot en met 2.7 van ALA voor elke 2.000 calorieën die je eet, kan het helpen lager uw risico voor hart-en vaatziekten.

Gezondheid van het hart effecten

Hennep zaad en lijnzaad oliën hebben verschillende effecten op uw cholesterol, volgens een studie gepubliceerd in het "Europees Journal of Nutrition" in December 2006. Lijnzaadolie verhoogd ALA meer dan Hennepzaad olie tijdens de studie, maar Hennepzaad olie in een lagere verhouding van totale cholesterol tot gunstige high density lipoproteïne, of HDL cholesterol resulteerde. Een andere studie, gepubliceerd in the "Journal van de American College of Nutrition" in februari 2008, vond dat het nemen van 2 gram per dag van een van deze oliën voor drie maanden niet kunnen verbeteren van uw gezondheid van het hart, hoewel lijnzaadolie tijdelijk ALA verhogen.

Gebruik en rook punt

Hennep zaadolie heeft een middellange rook punt, dat betekent dat u kunt gebruiken voor laag-vuur bakken en sauteing en sauzen. Lijnzaadolie mag niet worden verwarmd helemaal niet, dus het meest voor dips, marinades en dressings geschikt is. Lichte olijfolie, zonnebloemolie en amandelolie hebben hoge rook punten, zodat deze betere alternatieven voor hoog-vuur koken zijn.


gerelateerde artikelen