Verschillen tussen schizofrenie & bipolaire wanorde

April 12

Verschillen tussen schizofrenie & bipolaire wanorde

Schizofrenie en bipolaire wanorde zijn twee psychische stoornissen die invloed hebben op de stemming van de patiënt en hoe zij functioneert. De National Institutes of Health (NIH) stelt dat schizofrenie een zeldzame aandoening is, die 1 procent van de bevolking, en zich met de patiënt de perceptie van de werkelijkheid bemoeit. Bipolaire wanorde zorgt ervoor dat de patiënt te hebben van de twee uitersten van de stemming: manie en depressie. Hoewel beide stoornissen soortgelijke symptomen hebben, veroorzaken ze verschillende gedragingen bij patiënten.

Aantal Subtypes

Elke stoornis heeft meerdere subtypes, wat resulteert in een aparte set van symptomen. Schizofrenie heeft vijf subtypen: katatonische schizofrenie, ongeorganiseerd, residuele schizofrenie, paranoïde schizofrenie en ongedifferentieerde schizofrenie. Een patiënt met ongedifferentieerde schizofrenie heeft symptomen van meer dan één subtype van schizofrenie.

Bipolaire wanorde heeft vier subtypen: bipolaire wanorde ik, bipolaire stoornis II, cyclothymia en bipolaire wanorde, NOS. A patiënt met bipolaire wanorde amendementen heeft verschillende stemmingswisselingen, maar zijn symptomen kunnen niet worden gecategoriseerd in een van de andere drie subtypes.

Verlies van de werkelijkheid

Schizofrenie wordt gedefinieerd door de problemen vertellen het verschil tussen realiteit en onwaarheden. De Mayo Clinic stelt dat een patiënt met schizofrenie positieve symptomen heeft, oftewel een verstoring van de normale functies. Deze positieve symptomen zijn wanen, hallucinaties en ongeorganiseerd gedrag gedachte stoornis. Dientengevolge, de patiënt ziet en hoort dingen die bestaan niet, en kunnen niet zeggen dat ze niet echt zijn.

Een patiënt met bipolaire wanorde onderhoudt gewoonlijk zijn gevoel voor werkelijkheid, tenzij hij bipolaire stoornis met psychosen heeft, waar hij heeft hallucinaties en wanen. Maar heeft de bipolaire wanorde patiënt deze symptomen alleen tijdens een manische of depressieve episode.

Motor problemen

Afhankelijk van het type schizofrenie, kan de patiënt problemen met mobiliteit hebben. Een patiënt met katatonische schizofrenie kan bijvoorbeeld motor storingen waarin balans en coördinatieproblemen, en stijve spieren hebben. De Mayo Clinic stelt dat een patiënt met bipolaire wanorde geen motor problemen heeft, hoewel tijdens een manische episode, de patiënt kan zijn toegenomen lichaamsbeweging.

Abnormaal gedrag

Het abnormale gedrag gezien in bipolaire wanorde, is afhankelijk van het stadium van de stemming dat de patiënt is in. De NIH verklaart dat tijdens de manie, de patiënt vatbaar voor agressief gedrag, alcohol-en drugsgebruik en andere riskant gedrag, zoals onbeschermde seks. Wanneer de patiënt in depressie verschuift, wordt het gedrag veranderen in suïcidaal gedrag en sociale terugtrekking.

Als een patiënt heeft schizofrenie ongeorganiseerd, kan ze ook hebben sociale terugtrekking, evenals repetitief gedrag en regressief gedrag, waar ze keert terug naar kind-achtige activiteiten.


gerelateerde artikelen