Hebt u problemen met de spijsvertering en het breken van voedsel

March 29

Hebt u problemen met de spijsvertering en het breken van voedsel

Spijsvertering is het proces van breken voedsel zowel mechanisch en chemisch zodat de voedingsstoffen die het bevat kan worden geabsorbeerd en gebruikt door je lichaam. Optimale voeding vereist een goed functionerend gastro-intestinale systeem. Een defect in een van de verschillende spijsvertering mechanismen kan leiden tot onvolledige gebruik van het voedsel dat je eet of, erger nog, aan openlijke ondervoeding.

Spijsvertering Basics

Uw spijsverteringskanaal bestaat uit uw lippen, tanden, tong en orale holte, keelholte (keel), slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en anus. Verscheidene accessoire organen zijn opgenomen in de gastro-intestinale systeem, inclusief de speekselklieren, de lever, de galblaas en de alvleesklier. Wanneer u voedsel in uw mond plaatst, wordt er gegenereerd een cascade van gebeurtenissen die toegenomen afscheiding van speeksel, vrijlating van spijsverteringsenzymen, het stimuleren van de beweeglijkheid van de maag en verhoogde hormoonproductie zijn.

Mechanische factoren

Hoewel uw maag is meestal staat van het grondig mengen van het voedsel dat je eet, onvoldoende kauwen als gevolg van zwakke kaak spieren, kunt slechte gebit of haast maken het moeilijker voor je maag om haar werk te doen. Voedingsmiddelen die inherent moeilijk te verteren, zoals wortelen of soortgelijke vezelrijk voedsel, mogen niet worden volledig opgesplitst in de darm als ze niet goed worden gekauwd. Fragmenten van dergelijke levensmiddelen kunnen doorkruisen de darm en worden herkenbaar in uw ontlasting. Ook als uw maag je eten niet adequaat mengen voordat zij uw darm--een probleem dat optreedt wanneer de beweeglijkheid van de maag is aangetast door diabetes, bijvoorbeeld--de darm is niet uitgerust om de taak te voltooien, en voedseldeeltjes kunnen worden geƫlimineerd in de ontlasting, voordat ze zijn volledig verteerd. Bovendien, als voedsel te snel door uw maag-darmkanaal aflegt, het kan niet worden grondig verteerd. Dit kan gebeuren tijdens een aflevering van virale diarree, met Prikkelbare darmsyndroom of ontstoken darm aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Fysiologische factoren

Spijsvertering begint in je mond, waar voedsel gemengd is met speeksel en enzymen die het starten van de afbraak van zetmeel en vetten. Als u niet genoeg speeksel produceren--bepaalde medicijnen, auto-immune ziekten of voorafgaande straling behandelingen van het hoofd en de nek speekselvloed remmen kunnen--bereikt uw voedsel uw maag zonder wordt onderworpen aan dit belangrijke "voorbehandelingsplatformen" proces. Eenmaal in uw maag, voedsel wordt normaal gemengd met zoutzuur, dat de functie van spijsverteringsenzymen verbetert. Onvoldoende zuurproductie, die in pernicieuze anemie of met het gebruik van anti-Ulcus drugs voorkomt, kan bijdragen tot onvolledige spijsvertering. Verminderde afscheiding van de alvleesklier enzymen of gal, die complicaties van een pancreatitis en leverziekte, respectievelijk zal verminderen spijsvertering efficiƫntie, ook. Tot slot kunnen afwijkingen van de darmwand, die karakteristiek voor coeliakie zijn, de absorberend verkleinen van je darmen en interfereren met de goede spijsvertering.

Psychologische factoren

Spijsvertering is een complex proces dat vraagt om meer dan redelijk normale anatomie en fysiologische functie. De zogenaamde cephalic fase van de spijsvertering wordt geactiveerd door geuren, bezienswaardigheden en zelfs herinneringen aan specifieke levensmiddelen. Wanneer u worden blootgesteld aan smakelijk stimuli, wordt uw maag begint te grommen, u kwijlen en uw maag en alvleesklier beginnen om zoutzuur en spijsverteringsenzymen afscheiden. Omgekeerd, wanneer levensmiddelen onaangename herinneringen ontlokken, kan u de tegenovergestelde reactie vertonen: misselijkheid en verlies van eetlust. Je hebt misschien problemen met de spijsvertering in een bijzonder stressvolle periode ervaren in je leven. De verbinding tussen psychologische factoren en spijsvertering is niet helemaal begrepen, maar de meeste mensen zijn getroffen door het samenspel in sommige mode.

Aanbevelingen

Als u merkt dat uw voedsel is onvolledig verteerd voor meer dan een paar dagen, moet u uw arts raadplegen. Als u acuut ziek bent, kan het probleem oplossen op eigen in een korte periode van tijd. Een aanval van virale diarree, bijvoorbeeld ruimt meestal binnen twee of drie dagen. Als u zijn gediagnosticeerd met pancreatitis in het verleden, kan de alvleesklier niet produceren enzymen als het moet, en u zou kunnen van het gebruik van enzym supplementen profiteren. Uw arts kan aanbevelen een goed regime. Stinkende, vette ontlasting kan worden indicatie van coeliakie, die kan nu gemakkelijk worden gediagnosticeerd met bloedonderzoek. Als u zijn niet je eten verteren, en je ook gewicht verliest, moet u uw arts zo spoedig mogelijk uit te sluiten potentieel ernstige oorzaken hebben, zoals ontstekingsdarmziekte.


gerelateerde artikelen