Oogziekten die blindheid veroorzaken

December 6

Oogziekten die blindheid veroorzaken

Het menselijk oog is een complex orgaan dat uit drie lagen van weefsel bestaat. De buitenste laag, bekend als de sclerotisch jas, is de harde laag die leidt het wit van het oog en het hoornvlies tot. De middenlaag, genaamd het vaatvlies jas, is gepigmenteerde en vormt de iris van het oog. Het netvlies, de derde en de binnenste laag, is het membraan gevonden in de achterkant van het oog. Er zijn een verscheidenheid van ziekten en aandoeningen die kunnen invloed hebben op delen van het oog en blindheid veroorzaken.

Kegel-Rod dystrofie

Het netvlies is het gedeelte van het oog dat is lichtgevoelig, wat betekent dat het de lichte signalen ontvangt en verzendt ze via de oogzenuw naar de hersenen waar de visie wordt verwerkt. Het netvlies bestaat uit staafjes en kegeltjes die researchdieren die licht absorberen. Als de staafjes en kegeltjes niet naar behoren functioneren wordt visie beïnvloed.

Kegel-rod dystrofie is een progressieve ziekte waarin de staafjes en kegeltjes na verloop van tijd verslechteren. Deze erfelijke ziekte gezichtsscherpte afneemt, is van invloed op perifere visie en uiteindelijk tot blindheid leiden. Hoewel er geen remedie voor kegel-rod dystrofie, volgens de spierdystrofie steun is, kan het netvlies beschermen tegen fel licht helpen vertragen van de progressie van de ziekte.

Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is een oogziekte die uit de langetermijneffecten van diabetes voortvloeit. Diabetes is een ziekte die zich voordoet wanneer beide niet voldoende insuline---een hormoon nodig om suiker uit het bloed naar de cellen---verplaatsen of de insuline is niet functioneel. Het resultaat is teveel suiker, of glucose, in het bloed. De buitensporige suiker in het bloed kan leiden tot schade door het hele lichaam met inbegrip van de bloedvaten.

Wanneer de bloedvaten in het netvlies beschadigd zijn, is de visie bijzondere waardevermindering heeft ondergaan. Indien verlaten onbehandeld, diabetische kan retinopathie leiden tot blindheid. Ongeveer 40 tot 45 procent van alle Amerikanen met diabetes vertonen een zekere mate van diabetische retinopathie, volgens het nationale Instituut van het oog.

Glaucoom

Glaucoom is de naam van een groep van oogziekten die worden gekenmerkt door een toename van de interne oogdruk. Deze toename van druk schaadt de oogzenuw die tot blindheid leidt. Met de vroege stadia van glaucoom vaak hebben niet geen symptomen. De glaucoom Research Foundation meldt dat ongeveer de helft van alle betrokkenen door glaucoom weet niet dat ze de ziekte hebben. Dit maakt glaucoom een gevaarlijke ziekte, omdat het verlies van visie zonder waarschuwing optreden kan.

Ziekte van Stargardt

Ziekte van Stargardt is een erfelijke ziekte die de macula van het oog treft. De macula is het middelste gedeelte van het netvlies die nodig zijn voor dagelijkse activiteiten zoals lezen, rijden en herkennen van kleuren. Bij ziekte van Stargardt ontaardt de macula langzaam veroorzaken symptomen, zoals moeite lezen bij kinderen. Verlies van het zicht vordert langzaam totdat 20/40 is bereikt. Vanaf dat moment meldt de Amerikaanse Stichting voor Macula degeneratie die visie die het verslechtert snel tot 20/200 die juridische blindheid.


gerelateerde artikelen