Sensorische processen in peuters

December 14

Sensorische processen in peuters

Een peuter zal alle van zijn vijf zintuigen gebruiken voor het verwerken van de informatie die hij, dan ontvangt om die informatie te organiseren en te reageren op de wereld om hem heen. Dit proces van het organiseren van de zintuigen begint bij de geboorte en gaat door in de gehele ontwikkeling. Peuters hebben ook een gevoel voor evenwicht en een bewustzijn van het lichaam in de ruimte dat helpt om te weten hoe om te werken op gewrichten, spieren en ligamenten. Sensorische integratie is een term die wordt gebruikt om dit proces te beschrijven.

Tactiele verkeer en vestibulaire gevoel

Een kind krijgt informatie over de wereld komt door haar zintuigstelsel. Opgenomen in de meer bekende zintuigen voor zicht, geluid, zijn zicht, smaak en geur de zintuigen van de aanraking en beweging, kracht van de zwaartekracht en lichaamshouding. Het gevoel van aanraking--tactiele beweging--kan een kind vertellen het verschil tussen een persoon die zijn hand zachtjes, of een spin die kruipen op zijn hand. Het gevoel van beweging--de vestibulaire zin--reageert op een verandering in lichaamsbeweging door de ruimte en een verandering in de hoofd positie. Als deze zin niet goed functioneert waren, zou een kind niet kunnen om het evenwicht op één voet lang genoeg om te schoppen van een bal. Deze dezelfde zin spiertonus, regelt en coördineert de twee zijden van het lichaam, evenals houdt het hoofd rechtop tegen de zwaartekracht.

Motor plan

Motor plan is van cruciaal belang voor sensorische integratie, en houdt met een idee over wat te doen, plannen van een actie en vervolgens uitvoeren van de actie. Als een kind een klein speelgoed vrachtwagen hij nooit benadert eerder heeft gezien en wil rijden, zal hij zitten kundig voor erachter te komen hoe om aan en uit de vrachtwagen door hemzelf. Hij gebruikt een nieuwe actie op basis van vooraf te verstrekken informatie, sensaties en ervaringen. De peuter van tactiele, proprioceptief en vestibulair zintuigen geholpen met het leveren van de kennis over hoe zijn lichaam beweegt en hoe het kan worden gebruikt om te reageren op zijn omgeving. Wanneer het planning van de motor normaal functioneert, kan de peuter deelnemen aan een nieuwe taak door het organiseren van een nieuwe actie.

Sensorische integratieve aandoeningen

Wanneer een zintuiglijke integratieve kindprocessen niet normaal functioneert, beginnen problemen te verschijnen in het leren, ontwikkeling en gedrag. Er zijn een aantal tekenen een ouder kunt zoeken die het signaal van dat een aandoening aanwezig kan zijn. Een kind kan worden overdreven gevoelig aan bezienswaardigheden en geluiden, aanraking en beweging. Of hij kan Fallières reactieve aan zintuiglijke stimulatie, vergeetachtig aan pijn of lichaam positie weergegeven. Niveau van de activiteit van een kind kan schommelen tussen extreem hoog en zeer laag. Kan er coördinatieproblemen tentoongesteld in grove of fijne motorische vaardigheden, zoals het bedrijf schaar en kleurpotloden. Soms zijn er vertragingen in spraak en taal, motorische vaardigheden of academische prestatie.

Problemen met gedrag of slechte zelfbeeld

Gedrags-problemen kunnen blijken, alsook bewijs van een slecht zelfbeeld. Het kind weet hij worstelt met sommige taken meer dan de andere kinderen, maar kan niet begrijpen waarom. Hij kan verschijnen ongemotiveerd, lui of verveeld. Als een kind cijfers uit een manier om te voorkomen dat taken die te uitdagend voor hem, hij kan worden beschouwd als koppig of veroorzaken problemen. Een kind die meestal een sensorische integratie stoornis heeft toont meer dan één teken. Als u vermoedt dat uw kind kan deze aandoening hebben dat, is het belangrijk dat een gekwalificeerde beroeps- of fysieke therapeut hem evalueren. Een gecertificeerde therapeut zal lopen gestandaardiseerde tests en gestructureerde waarneming van uw kind om te bepalen of een zintuiglijke integratieve aandoening aanwezig is. De therapeut zal u ook voorzien van een profiel van uw kind zintuiglijke verwerking capaciteiten op een aantal gebieden. Overleg met uw kinderarts te vinden van een gecertificeerde therapeut.


gerelateerde artikelen