Kenmerken van Streptococcus Pyogenes

July 11

Kenmerken van Streptococcus Pyogenes

Streptococcus pyogenes of bèta streptococcus groep A is een zeer gemeenschappelijke pathogene bacterie bij de mens. Historisch, kreeg Streptococcus pyogenes haar bekendheid als de oorzaak van kraamvrouwenkoorts, een levensbedreigende ziekte die werd gezien bij vrouwen na de bevalling, totdat Ignaz Semmelweis ontdekte dat het had kunnen worden voorkomen door artsen gewoon wassen hun handen vóór elke vaginale onderzoek. Vandaag, behandeling artsen van infecties veroorzaakt door Streptococcus pyogenes op een dagelijkse basis.

Morfologie en groei eisen

Microscopisch, is Streptococcus pyogenes een bolvormige bacterie (Kokken) die wordt weergegeven in de keten-achtige formaties. Het kleurt paars als de Gram vlek-methode wordt gebruikt (gram-positive).

Macroscopisch, wanneer de bacteriën worden gekweekt op agar waarin schapen bloed, verschijnt het als een doorschijnend kolonie met een zone van hemolyse rond de kolonie. Dit is te wijten aan specifieke enzymen geproduceerd door dit soort streptococcus soorten.

S. pyogenes wordt beschouwd als een facultatief anaerobe bacterie, waardoor dat het kan groeien in de aanwezigheid of afwezigheid van zuurstof. Groei wordt gestimuleerd door het broeden in een omgeving met verhoogde kooldioxide.

Virulentiefactoren

Streptococcus pyogenes produceert talrijke Virulentiefactoren die aan haar pathogeniteit of ziekte-veroorzakende mogelijkheden lenen.

Het bevat een capsule die zodat de bacteriën helpt te verhullen het van krijgen opgeslokt door witte bloedcellen (fagocytose). Het bevat ook eiwitten op de celwand waarmee het zich houden aan de epitheliale cellen, waardoor het voor de productie van de ziekte.

S. pyogenes produceert ook verschillende enzymen die de bacteriën de mogelijkheid bieden om te vernietigen weefsel en verspreid. Tot slot, deze bacterie produceert ook een breed scala aan toxines die kunnen produceren over het algemeen milde symptomen zoals een huiduitslag, aan toxines die leiden multi-orgaanfalen tot kunnen.

Ziekten

Waarschijnlijk is de meest voorkomende ziekte veroorzaakt door Streptococcus pyogenes faryngitis of keelontsteking. Keelontsteking is heel gebruikelijk bij schoolgaande kinderen, met name in de maanden van de winter en het voorjaar. Onbehandelde keelontsteking kan leiden tot meer ernstige complicaties zoals reumatische koorts; Dit is echter relatief zeldzaam.

Het is ook een oorzaak van verschillende huidinfecties zoals Krentenbaard en cellulitis (sinaasappelhuid). Impetigo is een gekenmerkt door een krokant laesie vaak vinden op het gebied van de mond. Cellulitis (sinaasappelhuid) treedt meestal op na een wond of branden waar de bacteriën binnenkomt en verspreid wel de huid en de lagere weefsels.

Meer ernstige, potentieel levensbedreigende infecties veroorzaakt door Streptococcus pyogenes omvatten necrotiserende fasciitis (gewoonlijk genoemd vlees-eating bacteriën) en toxisch shocksyndroom. Daarnaast kan de Streptococcus pyogenes roodvonk, bloedvergiftiging en longontsteking veroorzaken. De dood van Muppets-bedenker Jim Henson was een gevolg van een infectie met Streptococcus pyogenes.

Behandeling

Penicilline is nog steeds de drug van keuze voor de behandeling van infecties die Streptococcus pyogenes. In gevallen wanneer een persoon penicilline allergische is, is erytromycine een alternatieve behandeling.


gerelateerde artikelen