Wat voor soort aardappelen zijn de gezondste?

May 27

Wat voor soort aardappelen zijn de gezondste?

Alle soorten aardappelen zijn hoog in koolhydraten en bevatten een matige hoeveelheid calorieën en gezonde hoeveelheden vezels, vitaminen en mineralen. Het soort aardappelen die mogelijk de gezondste zijn de aardappel rassen met donkerder gekleurde vlees, zoals de paarse Viking, Yukon Gold en Ruby Crescent. De pigmenten in deze aardappelen bieden flavonoïden en carotenoïden ter bevordering van goede gezondheid.

Voedingsstoffen in aardappelen

Aardappelen zijn laag in calorieën, geen cholesterol of vetten bevatten, zijn hoog in vezel, en bevatten grote hoeveelheden vitamine C en kalium, evenals vitamine B-6 en ijzer. Een middelgrote aardappel krijgt ongeveer 110 calorieën in de vorm van koolhydraten, en ongeveer 8 procent van uw RDA vezels. Een enkele spud vergadert ongeveer 45 procent RDA van vitamine C en bijna 18 procent RDA van kalium, een essentieel mineraal. Aardappelen bevatten ook kleine hoeveelheden calcium, magnesium, zink en fosfor.

Koolhydraten

Alle aardappelen zijn rijk aan complexe koolhydraten, die vezel, zetmeel en glycogeen bevatten. Koolhydraten zijn de brandstof van het lichaam en zijn essentieel voor de gezondheid van spieren en hersenen. Zolang de overtollige koolhydraten, zoals elk ander voedsel, kunnen bijdragen tot gewicht krijgen, ze zijn onmisbaar voor je lichaam. Volgens aardappel goedheid opgegraven, ernstig beperken je inname van koolhydraten kan leiden tot uw lichaam opruiming hen uit de eiwit-winkels in een proces dat bekend staat als de gluconeogenese. De vezels die geboden door een aardappel helpt lager cholesterol en houd uw spijsvertering regelmatig.

Aardappel rassen

Aardappelen komen in een breed scala van kleuren, waaronder wit, geel, rood en blauw. Ze zijn ook ingedeeld volgens hun zetmeelgehalte. Aardappelen met hoge zetmeelgehalte worden meestal gebruikt voor Franse frietjes, evenals gebakken aardappelen en aardappelpuree. Aardappelen met laag zetmeelgehalte heten ook wasachtige aardappelen, en zij over het algemeen goede aardappel salades maken omdat ze houden van hun vorm en niet uit elkaar vallen. Terwijl alle variëteiten van de aardappel ongeveer dezelfde voedingsstoffen en bedragen van koolhydraten bevatten, bevatten de meer kleurrijke rassen ook pigmenten genaamd carotenoïden en flavonoïden die u tegen kanker beschermen kunnen. Donker gele aardappelen bevatten bètacaroteen, een voedingsstof die uw lichaam gebruiken kan voor de vervaardiging van vitamine A.

Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn technisch aardappelen niet aangezien zij afkomstig zijn van een andere familie van planten, maar ze zijn gerelateerd. Aardappelen van alle kleuren zijn van botanische familie Solanaceae, terwijl zoete aardappelen uit de Convolvulaceae familie. Zoete aardappelen zijn verkrijgbaar in oranje, witte, rode en gouden rassen. De oranje variëteit is een afkorting voor een yam. Zoete aardappelen bevatten meer mangaan dan gewone aardappelen en zijn rijk aan bèta-caroteen. In tegenstelling tot gewone aardappelen bevatten ze niet alkaloïden die een allergische reactie bij sommige mensen kunnen veroorzaken.

Koken methoden

Hoewel aardappelen niet vet of cholesterol bevatten, kan hoe ze zijn gekookt aanzienlijk veranderen hun voedingswaarde. Zetmeelrijke aardappelen die diepe gebakken zijn, evenals potato chips, kunnen absorberen een significante hoeveelheid van frituurolie en ongewenste calorieën en vet toevoegen aan uw dieet. Gebakken aardappelen geserveerd met boter of zure room bijdraagt calorieën, ook. Overwegen eten kleine biologische aardappelen geserveerd met de huid, die bevat de meeste van de waardevolle vezel.


gerelateerde artikelen