Veganistisch Paleo dieet

February 15

Het Paleo-dieet is een eten stijl die bootst hoe jager-verzamelaars, leven tijdens het paleolithische tijdperk, 2.5. miljoenen jaren tot 10.000 jaar geleden gebruikt om te eten. Het bestaat uit vis, mager vlees, wortels, noten, groenten en fruit. De logica achter het dieet is dat omdat onze jager-verzamelaar voorouders verbruikt vlees, fruit en groenten, ons lichaam aangepast aan dit soort voedsel. Het dieet is dus meer in overeenstemming met de mechanismen van ons spijsverteringsstelsel. Aangezien vlees een van de belangrijkste onderdelen van het Paleo-dieet is, kan het moeilijk zijn voor veganisten die geen dierlijke producten eet te volgen van dit dieet; echter, veganisten kunnen aanpassen enkele van de principes achter het Paleo-dieet.

Het Paleo-dieet

De paleolithische dieet, of het Paleo dieet, richt zich op levensmiddelen die kunnen worden bejaagd of gevangen zoals vis- en vleesgerechten, alsmede levensmiddelen die kunnen worden verzameld zoals eieren, insecten, zaden, wortels, noten, groenten, fruit, kruiden en specerijen. Het dieet verbiedt zuivel, granen, peulvruchten, geraffineerde suiker, zout, verwerkte oliƫn, frisdranken en alcohol. Hoewel veel van onze jager-verzamelaar voorouders waarschijnlijk niet hun voedsel koken deed, kunnen het Paleo dieet levensmiddelen worden gekookt. Een sub Gemeenschap van paleo dieter, bekend als rauwe paleo dieters, verbieden als zij beweert dat ons lichaam nog niet aan gekookt voedsel aangepast te koken.

Gezondheidsvoordelen en risico 's

Er zijn verscheidene gezondheidsvoordelen aan het paleo-dieet. De consumptie van grote hoeveelheid groenten en fruit is in overeenstemming met de aanbevelingen van de American Heart Association, waarin staat dat een dieet die laag in slechte vetten en rijk aan fruit en groenten hart-en vaatziekten kan voorkomen. Paleo dieters die een heleboel vette vis, zoals zalm, tonijn en sardienen, te eten krijgen verder de voordelen van een dieet hoog in omega-3 vetzuren. Deze vetten kunnen helpen de cholesterol te verlagen. Het belangrijkste risico van het Paleo dieet is dat aangezien zuivelproducten zijn verboden, het wellicht moeilijk om genoeg calcium. Echter eten van spinazie en andere groene lommerrijke groente die zijn rijk aan calcium kan voorkomen dat calcium tekorten en de verdere afbraak van botweefsel.

Een veganistisch dieet

Een veganistisch dieet is verwant aan een Paleo-dieet, in die zin dat het verbiedt zuivelproducten; het verschilt echter in een aantal opzichten. Veganisten zijn niet toegestaan om te eten dierlijke producten, met inbegrip van zuivelproducten, vis, vlees, eieren en honing. Om ervoor te zorgen een voldoende inname van eiwitten, eten veganisten normaal een verscheidenheid van peulvruchten en sojaproducten. Sommige van de sojaproducten, zoals sojamelk en Sojakaas, functioneren als vervangers voor zuivelproducten. Andere sojaproducten zoals tofu dienen als vleesvervangers.

Een Paleo dieet voor veganisten

Het is moeilijk om een strikt veganistisch en een Paleo dieet volgen op hetzelfde moment. Het Paleo dieet ontmoedigt de consumptie van peulvruchten en bewerkte voedingsmiddelen, zoals tofu en soja melk, die tot de nietjes van een veganistisch dieet behoren. Als u voldoende eiwit, zou een strikt veganistisch paleo dieter moeten eten van sojabonen en veel wortels en naast de grote hoeveelheden groenten en fruit noten. Echter, vegan dieters kunnen ook volgen enkele van de beginselen van het Paleo-dieet zonder snijden peulvruchten en sojaproducten. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen meestal voor voedingsmiddelen die kunnen worden verzameld, maar supplement met peulvruchten en sojaproducten om te garanderen van een voldoende inname van eiwit.


gerelateerde artikelen