Bijwerkingen van ijzer tabletten

August 26

Bijwerkingen van ijzer tabletten

Hoewel ijzer suppletie soms nodig is, krijgen van te veel ijzer uit tabletten bijwerkingen veroorzaakt en gevaarlijk kan zijn. Zelfs het nemen van ijzer in de aanbevolen hoeveelheden kan problemen opleveren. Als ijzer in je lichaam laag zijn of je op het risico bent van het ontwikkelen van een ijzertekort, praat met uw zorgverlener over het type van ijzer-tablet die is goed voor u, en de juiste dosering.

Bijwerkingen

Vaak voorkomende bijwerkingen van het nemen van ijzersupplementen omvatten obstipatie, diarree, misselijkheid, braken en zwarte ontlasting, volgens MedlinePlus. Een voordeel van het nemen van ijzer tabletten in plaats van vloeibare ijzersupplementen is dat ze niet vlek uw tanden zoals vloeibare ijzersupplementen kunnen. Als constipatie optreedt van de inname van ijzer tabletten, vraag uw arts over het gebruik van een Kruk waterontharder. Nemen van ijzer tabletten met voedsel kan helpen voorkomen van misselijkheid en braken.

Symptomen van overdosis

Inname van te veel ijzer uit tabletten kan leiden tot ijzer toxiciteit, waardoor gevaarlijke bijwerkingen. Een ijzeren overdosis kan beschadigen lever, een metalen smaak in je mond, braken van bloed, bloederige ontlasting, uitdroging, lage bloeddruk, een zwakke pols, duizeligheid, koude rillingen, vermoeidheid, koorts en hoofdpijn, volgens MedlinePlus. IJzeren toxiciteit kan zelfs leiden tot u te gaan op schok of een coma.

Aanbevolen hoeveelheden

Veel volwassenen kunnen voldoen aan hun aanbevolen inname hoeveelheid of RDA, voor ijzer door het volgen van een goed uitgebalanceerd dieet. De dagelijkse ADH voor ijzer is 8 milligram voor mannen en vrouwen boven de 50, 18 mg voor vrouwen 50 en jonger, 27 milligram voor vrouwen die zwanger zijn, en 9 milligram voor borstvoeding geven vrouwen. Het is onwaarschijnlijk dat je te veel ijzer uit eten ijzer-rijk voedsel zal innemen, maar teveel ijzer suppletie tot ijzer toxiciteit leiden kan. De toelaatbare inname van de bovenste niveau, of de maximale veilige dagelijkse dosering, is 45 mg ijzer.

Voordelen

Sommige bevolkingsgroepen voorschrijven ijzersupplementen, met inbegrip van tabletten. De Office van Dietary Supplements rapporten bevatten groepen met verhoogde ijzer behoeften die van ijzer suppletie profiteren kunnen tienermeisjes, vrouwen met zware menstruele verliezen, zwangere vrouwen, mensen met nierfalen, en individuen die niet absorberen ijzer goed. Hebt u-ijzertekort bloedarmoede, kan ijzer tabletten te nemen uw strijkijzer niveaus terug naar normaal en te ontdoen van bloedarmoede-gerelateerde bijwerkingen, een dergelijke vermoeidheid brengen.


gerelateerde artikelen