Hoe werkt roken invloed op Cholesterol & triglyceridenspiegels?

May 29

Hoe werkt roken invloed op Cholesterol & triglyceridenspiegels?

De meeste mensen begrijpen dat roken aanzienlijke schade aan longweefsel veroorzaakt, maar weinigen realiseren dat roken meer sterfgevallen als gevolg van hart-en vaatziekten dan aan longkanker veroorzaakt. Rookvrije aanvallen het cardiovasculaire systeem op vele fronten--verhoging van de bloedstolling actie binnen het bloed, Afbramen van de bekleding van de bloedvaten en bloed vet concentraties veranderen. Deze acties triple cumulatief, het risico van hart-en vaatziekten onder rokers.

The Good Guys

Terwijl hoge niveaus van bloedcholesterol gevaarlijk zijn, is een robuuste niveau van HDL cholesterol, of high density lipoproteïne, een plus voor uw cardiovasculaire systeem. Om deze reden verwijzen artsen vaak naar HDL als het goede cholesterol. Door samen te werken om te verwijderen van vetstoffen van uw bloed, HDL helpt houden van slagaders, schoongemaakt en, na verloop van tijd, voorkomt blokkades die tot een beroerte en een hartaanval leiden kunnen. Roken verlaagt helaas HDL-niveaus. Omgekeerd, meldt de American Heart Association dat stoppen met roken HDL met maximaal 20 procent verhogen kan.

LDL-Cholesterol van schade

In tegenstelling tot de HDL positieve effecten, LDL cholesterol of low-density lipoprotein, bevordert de opslag van cholesterol als plaque in de slagaders. Bij blootstelling aan rook-of door actief roken of inademen van tweedehands rook-lijkt LDL meer effectief te binden aan de slagader muren. In een studie uitgevoerd door Roberts en de collega's in 1996, toonde ratten die sigarettenrook voor slechts twee uur ademde onmiddellijke verhogingen in de halsslagader LDL. De resulterende LDL bevordert cellulaire schade aan het interieur bloedvat muren.

Riskante gewoonten

Hoewel triglyceriden zoveel aandacht als HDL en LDL cholesterol niet ontvangt kunnen, kunnen deze vetten bloed uw risico op hart-en vaatziekten bij verhoogde sterk toenemen. Triglyceridenspiegels variëren gedurende de dag, na een maaltijd en levensmiddelen die eenvoudige suiker en buitensporige koolhydraten verhogen. Omdat roken triglyceriden verhoogt, adviseert de American Heart Association stoppen met roken als één instrument--samen met dieet en andere levensstijl wijzigingen--om triglyceriden in toom te houden.

Roken zonder roken

Montage van bewijs in de jaren 1990 bleek dat kinderen van rokers en volwassenen blootgesteld te roken op de werkplek doorgaans lagere niveaus van HDL cholesterol. In feite, heeft passief roken, of de Toetredingsakte ademhaling secondhand rook, aangetoond dat meetbare gevaar voor rokers. Californië gevestigde onderzoekers James M. Lightwood en Stanton Glantz voor de American Heart Association verwijzen naar bewijsmateriaal waaruit blijkt dat de ziekenhuisopnames voor hartaanvallen aanzienlijk dalen na antismoking wetgeving is uitgevaardigd in een gemeente. Met andere woorden, u hoeft niet om een roker voor sigaretten te beschadigen uw hart--u wellicht gewoon in de buurt van een.


gerelateerde artikelen