Het Effect van vezelrijk dieet op absorptie van medicatie

March 22

Het Effect van vezelrijk dieet op absorptie van medicatie

Voedingsvezels is de onverteerbare gedeelte van planten die verandert de manier waarop in die het maag-darmkanaal andere voedingsstoffen absorbeert. Door zelf glasvezel heeft geen calorieën, maar het geeft een gevoel van volheid na de maaltijd. Volle granen, bonen, noten, tarwezemelen, fruit en groenten zijn alle belangrijke bronnen van vezels. Deskundigen voedingsvezels voor zijn gunstige invloed op de dikke darm en spijsvertering gezondheid hebben bestudeerd, maar een dieet hoog in vezel heeft ook de negatieve gevolgen van vertragen of stoppen van de absorptie van bepaalde medicijnen.

Absorptie

Absorptie beschrijft de beweging van een stof uit de darmen in de bloedbaan, voordat het wordt "biologisch beschikbare" naar de rest van je lichaam. De snelheid van absorptie hangt af van verschillende factoren, met inbegrip van de voedselinname en de gezondheidstoestand van uw gastro-intestinale, maar het is meestal minder dan 100 procent. Absorptie is alleen van toepassing op medicatie die wordt oraal toegediend. Een injectie direct in het bloed mijdt het spijsverteringsstelsel helemaal.

Effecten van Fiber

Verschillende soorten vezels hebben verschillende rollen in het lichaam. Oplosbare vezels lijkt met de galzuren binden en vormen een gel-achtige substantie in het spijsverteringskanaal. Dit vertraagt de absorptie van bepaalde voedingsstoffen en de medicatie in de bloedbaan. Bijvoorbeeld, het is bekend dat een invloed op het cholesterol en glucose, en sommige deskundigen hebben ook onderzocht de manier waarin vezel heeft invloed op de absorptie van mineralen, hoewel geen invloed heeft gevonden. Integendeel, de aanwezigheid van fytaat in granen vezel lijkt te vertragen minerale absorptie, volgens het Linus Pauling Instituut.

Medicatie

Voedingsvezels aanzienlijk kan interfereren met de absorptie en de doeltreffendheid van de volgende voorschriftmedicijnen: tricyclische antidepressiva zoals doxepin en imipramine; anti-diabetische medicatie zoals glyburide en metformine; de beslagleggingsmedicijn bekend als carbamazepine; Digoxine, die wordt gebruikt voor het regelen van de hartfunctie; Lithium, die met verschillende psychische stoornissen helpt; penicilline; en cholesterol medicijnen zoals cholestyramine en colestipol. Bovendien is haver zemelen en fruit pectine kan interfereren met bepaalde statines.

Aanbevelingen

Het gemiddelde Amerikaanse dieet bevat slechts 14 g vezels per dag. Een meer adequate, volgens de richtlijnen van het dieet 2005 voor Amerikanen, bedraagt ten minste 14 g fiber voor elke 1000 calorieën verbruikt. Dit soort vezelrijk dieet leidt tot een aanzienlijke hoeveelheid vezels eten elke maaltijd---sommige voedingsmiddelen bevatten meer dan 5 g in een enkele portie--- maar de beste manier om storing te voorkomen is om zich te onthouden van het nemen van medicatie tot twee of drie uur na de consumptie van vezel-rijk voedsel. Bent u op medicatie, dan wellicht u om te werken met uw arts om vast te stellen een maaltijd plan waarin genoeg vezel gedurende de dag.


gerelateerde artikelen