Het verschil tussen oligosacchariden & polysacchariden

March 31

Het verschil tussen oligosacchariden & polysacchariden

Oligosacchariden en polysacchariden zijn zowel complexe koolhydraten. Hun bouwstenen zijn de dieet monosacchariden glucose, fructose en galactose, ook bekend als enkelvoudige koolhydraten of suikers. Disacchariden, zoals sucrose, die zijn samengesteld uit twee monosaccharide eenheden, zijn ook suikers. Het voorvoegsel "oligo" betekent "weinig." Meeste oligosacchariden bestaan uit drie tot en met 10 monosaccharide eenheden. Oligosacchariden zijn niet verteerbaar door de menselijke darm enzymen. "Poly" betekent "veel"; polysacchariden bestaan uit lange ketens van monosaccharide eenheden. Sommige zijn verteerbaar door menselijke enzymen, en sommige zijn niet.

De rol van oligosacchariden

De nondigestibility van oligosacchariden biedt een voordeel voor de gezondheid, aangezien ze helpen te voeden vriendelijke bacteriën, ook bekend als probiotica, in de dikke darm. Daarom worden oligosacchariden vaak aangeduid als prebiotica. Twee gemeenschappelijke oligosacchariden zijn raffinose, samengesteld uit drie monosaccharide eenheden, en stachyose, samengesteld uit vijf eenheden van de monosaccharide, gevonden in bonen en andere peulvruchten. Als de darm microben feest op hen, ze produceren de gasbellen die bonen beroemd zijn. Een andere oligosaccharide categorie zijn de fructooligosaccharides, samengesteld uit verschillende nummers van fructose moleculen. Ze worden aangetroffen in artisjokken, uien, knoflook, bananen en andere voedingsmiddelen.

Verteerbare polysacchariden

De alleen verteerbare polysaccharide is zetmeel, die een grote molecule bestaat gewoon uit glucose is. Het wordt afgebroken eerst in de mond en daarna in de dunne darm door het enzym amylase. Alle het zetmeel dat is opgenomen in het lichaam is in de vorm van individuele glucose moleculen, die worden geleverd aan de cellen van het bloed voor energie. Extra glucose is weer samengevoegd in het starchlike molecuul genaamd glycogeen worden opgeslagen tussen de maaltijden in de lever en de spieren. Te hoge inname zal worden omgezet in vet. Voedselbronnen zijn korrels, wortelgroenten en peulvruchten.

Nondigestible polysacchariden

Ongeraffineerde granen, zetmeelhoudende en nonstarchy fruit, peulvruchten en fruit bieden verschillende nondigestible polysacchariden vezel, genaamd die vallen in twee hoofdcategorieën uiteen. Onoplosbare vezels, ook bekend als cellulose, is overvloedig in tarwezemelen en groenten. Cellulose, zoals zetmeel, bestaat louter uit glucose moleculen, maar de banden zijn zodanig dat menselijke enzymen kunnen niet breken. Haar belangrijkste rol is om te houden van onverteerd voedsel verplaatsen via de darmen, constipatie te voorkomen. Een scala aan oplosbare vezels, zoals pectines, tandvlees en planteslijmen, zijn overvloedig in haverzemelen, bonen en vele vruchten. Zoals de naam suggereert, absorberen oplosbare vezels water. Vezels toevoegen verzadiging waarde aan maaltijden en extra massa aan de ontlasting.

Voor uw gezondheid

Oligosacchariden en polysacchariden hebben aparte en overlappende functies in het handhaven van goede dubbelpuntgezondheid en energie. Raffinose, stachyose, fructooligosaccharides en oplosbare vezels hebben extra voordelen ook. Bijvoorbeeld, door het voeren van positieve darm microben, helpen ze de bacteriën voor het synthetiseren van bepaalde vitaminen, zoals Biotine en K, die kan worden geabsorbeerd. Well-Fed gut bacteriën kunnen ook gunstige vetzuren die dubbelpuntgezondheid beschermen kunnen synthetiseren.


gerelateerde artikelen