10 redenen waarom roken slecht is

December 12

10 redenen waarom roken slecht is

Roken schadelijk is voor uw lichaam en een goede gezondheid op vele manieren. Naast de nadelige gezondheidseffecten op de roker schaadt roken een foetus en de mensen rond een roker. De kosten van het roken in termen van middelen van de gezondheidszorg en andere economische kosten mag niet worden onderschat.

Hart en bloedvaten ziekte

De Centers for Disease Control and preventie rapporten dat roken het risico van hart-en vaatziekten en beroerte tweeledig aan verviervoudiging verhoogt. Roken oorzaken bloedvat kleiner, wat tot minder bloed leveren aan lichaamsweefsels leidt. Roken verhoogt ook het risico voor verzwakking en ballonvaren van bloedvaten, bekend als aneurysma. Ruptuur van een aneurysma kan leiden tot een beroerte of plotselinge dood.

Longziekte

Een verslag van September 2003 van CDC opgemerkt dat 49 procent van de huidige rokers chronische bronchitis hebben en 24 procent emfyseem hebben. Onder voormalige rokers, 24 procent hebben emfyseem en 26 procent heeft chronische bronchitis. Het risico van chronische obstructieve longziekte, of COPD, te sterven is 12 tot 13 keer hoger ligt bij rokers vergeleken met rokers.

Zwakke botten

Vrouwen rokers hebben hogere tarieven van osteoporose en hip fracturen na de menopauze. Volgens een keurmerk is 1997 studie gepubliceerd in "BMJ," 1 op de 8 heupfracturen bij vrouwen als gevolg van roken. Op de leeftijd van 60, het risico op heupfracturen bij vrouwelijke rokers is 17 procent hoger dan in rokers en 71 procent hoger op 80-jarige leeftijd.

Kanker

Sigarettenrook bevat talrijke chemische stoffen, met inbegrip van meer dan 50 waarvan bekend is dat het veroorzaken van kanker, meldt de American Lung Association. Rokers hebben hogere tarieven van vele soorten kanker, waaronder die van de longen, de maag, de blaas, de mond en de slokdarm. Het roken van sigaretten is verantwoordelijk voor ongeveer 90 procent van de Long kankergevallen. De American Cancer Society rapporteert dat vanaf 2013, slechts ongeveer 16 procent van de mensen met longkanker 5 jaar of langer overleven.

Secundaire schade

Secondhand rook veroorzaakt kanker en andere ziekten. De American Cancer Society merkt dat tweedehands rook is elk jaar verantwoordelijk voor meer dan 45.000 sterfgevallen als gevolg van hart-en vaatziekten en ongeveer 3400 sterfgevallen ten gevolge van longkanker bij rokers in de VS. Kinderen blootgesteld aan tweedehands rook heeft meer oorinfecties, verkoudheid en een verhoogd risico op wiegendood, verklaart de American Lung Association.

Tanden, mond en keel problemen

Gekleurde tanden en verminderde sensaties van geur en smaak zijn gemeenschappelijk onder rokers. Roken verhoogt ook het risico op kanker van de mond, lippen, tong en keel ruwweg vijfvoudige aan vertienvoudigd, volgens de medische tekst "Kanker epidemiologie en preventie."

Zwangerschapscomplicaties

Vrouwen die tijdens de zwangerschap roken hebben een hogere incidentie van voortijdige geboorten, laag-birthweight baby's, stillbirths, volgens de Amerikaanse Department of Health and Human Services. Vrouwen die roken hebben ook meer kans om te ervaren van onvruchtbaarheid.

Astma

Roken en tweedehands rook zijn triggers voor astma-aanvallen. Blijven roken met astma kan aanzienlijk verergeren de toestand en moeilijker te controleren. Onder kleuters verhoogt blootstelling aan tweedehands rook het risico voor het ontwikkelen van astma, de US Environmental Protection Agency verslagen.

Kosten van de gezondheidszorg

De CDC schat dat roken-gerelateerde ziekten 96 miljard dollar per jaar kosten, en dat de VS ongeveer 97 miljard dollar in productiviteit kosten als gevolg van aandoeningen van de werknemer verliest in verband met roken.

Vroege dood

Alle van de negatieve gezondheidseffecten van roken neemt een tol op de levensverwachting. Mannen die roken sterven 13.2 jaar eerder dan rokers en vrouwen 14,5 jaar eerder sterven, waarschuwt het CDC.


gerelateerde artikelen