Elektrolyt onbalans bij zuigelingen

February 27

Gevonden in het bloed en andere lichaamsvloeistoffen, zijn elektrolyten mineralen die een elektrische lading kunnen vervoeren. Een optimale balans van elektrolyten is essentieel voor algemene gezondheid, helpen om het lichaam in een staat van homeostase of interne evenwicht, waarmee efficiƫnt omgaan met externe krachten. Omdat zuigelingen kunnen niet anderen maken op de symptomen van elektrolyt onevenwichtigheden attent, moeten ouders en anderen die belast zijn met het welzijn van hun dieren zorgvuldig controleren voor problemen.

Rol van elektrolyten

Elektrolyten kunnen bestaan in het bloed als zuren, bases en zouten en omvatten dergelijke vitale mineralen als bicarbonaat, calcium, chloor, magnesium, kalium en natrium. Zij spelen een belangrijke rol in het vergemakkelijken en bevorderen van een aantal belangrijke lichaamsprocessen, volgens MedlinePlus. Ze houden van vloeistof niveaus binnen het lichaam in gezonde balans, handhaven optimale niveaus van de zuurtegraad van het bloed en vergemakkelijken van de functie van de spier.

Incidentie onder zuigelingen

Het saldo van vocht en elektrolyten in zuigelingen is veel gevoeliger dan bij volwassenen, waardoor het belangrijk om zorgvuldig toezicht houden op de piepjonge voor tekenen van problemen. Vanwege hun aanzienlijk kleiner ten opzichte van volwassenen, baby's kunnen gemakkelijk worden vloeistof-overbelast of gedehydrateerde, volgens Lois White, auteur van "grondslagen van verpleegkunde: zorg voor de gehele persoon." Zowel uitdroging en vloeistof-overload dreigen te leiden tot een gebrek aan evenwicht van de elektrolyt.

Uitdroging

Een breed scala van factoren kan leiden tot uitdroging, een afboeking van vitale vocht uit het lichaam dat bijna altijd gepaard gaat met een verlies van belangrijke elektrolyten. Joyce LeFever Kee, Betty J. Paulanka en Carolee Polek, auteurs van "Handbook of vloeistof, elektrolyt en zuur-Base evenwicht," erop wijzen dat gewichtsverlies kan bedoeld als richtsnoer voor de mate van uitdroging, verklaren dat voor elke 1 percentendaling in gewicht, het lichaam 10 ml vloeistof voor iedere kilo lichaamsgewicht verliest. Bij zuigelingen vormt een vochtverlies van 50 ml/kg milde uitdroging, terwijl vloeiende verliezen 100 ml/kg en 150 ml/kg worden beschouwd als matige en ernstige, respectievelijk.

Voorkomende oorzaken

Twee gemeenschappelijke oorzaken van uitdroging bij zuigelingen zijn koorts en/of gastro-enteritis, volgens Gaylene Altman, auteur van "de Delmar grondrechten en Geavanceerd verpleegkundige vaardigheden." Een ontsteking van de delicate weefsels voering van het maag-darmkanaal, gastro-enteritis veroorzaken misselijkheid, braken en/of diarree, wat leiden snelle uitdroging tot kan. Zuigelingen kunnen verdragen slechts een zeer beperkt verlies van vloeistoffen voordat elektrolyt onevenwichtigheden ontstaan, waardoor het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp zoeken.

Watervergiftiging

Terwijl een plotselinge en dramatische daling in het lichaam van de vloeistof niveaus bijna altijd elektrolyt onevenwichtigheden veroorzaakt, kunnen dezelfde resultaten worden geproduceerd wanneer grote hoeveelheden water worden verbruikt. En bij zuigelingen, duurt het niet dat er veel water dat ze een probleem veroorzaken. Kinderarts James P. Keating, medisch directeur van de St. Louis kinder ziekenhuis diagnostisch centrum, waarschuwt dat teveel water verdunt de zuigeling normale natrium niveaus, waardoor het risico van inbeslagneming, schade aan de hersenen, coma en zelfs de dood. Keating wijst erop dat gezonde baby's alle de hydratatie die ze nodig hebben krijgen van moedermelk of formule. Voor moeders die voelen hun zuigelingen extra water nodig, Keating suggereert het beperken tot 2 of 3 oz. tegelijk en alleen als de baby lijkt geneigd om het te accepteren.


gerelateerde artikelen