Wat zijn de voordelen van peterselie & koriander?

June 23

Wat zijn de voordelen van peterselie & koriander?

Verse kruiden hebben een plaats in elke keuken van de gezondheid-bewuste omdat ze heldere, frisse smaak aan je maaltijden toevoegen terwijl ze laag in calorieën, vet en natrium. Koriander en peterselie zijn geen uitzonderingen--een kopje van beide kruid bevat minder dan 25 calorieën en beschikt over minder dan de helft van een gram vet en minder dan 35 milligram natrium. Peterselie en koriander ook delen van soortgelijke voedingsprofielen, en beide kruid toe te voegen aan uw het koken verhoogt uw inname van vitaminen en mineralen.

Vitamine A Powerhouse

Zowel peterselie en koriander dienen als uitstekende bronnen van vitamine A, een nutriënt essentieel voor de groei van de gezonde cel. Vitamine A communiceert met uw DNA, genen die uw cellen wilt groeien van onrijpe cellen van pasgeboren tot volwassen weefsel te activeren. Tevens verhoogt uw immuunsysteem door het begeleiden van de ontwikkeling van witte bloedcellen en bevordert een gezonde huid door het ondersteunen van de celgroei van de huid. Een 1-cup portie verse peterselie--ongeveer 2 ounces--biedt 5,054 internationale eenheden (IE) vitamine a, terwijl een gelijkwaardige portie verse koriander 4,049 IU bevat. Een portie van beide biedt uw gehele aanbevolen dagelijkse inname, oftewel 3000 IU voor mannen en 2,333 IU voor vrouwen.

Folaat en vitamine K

Peterselie of koriander toevoegen aan uw dieet als een bron van folaat (vitamine B-9) en vitamine K. Je lichaam is afhankelijk van folaat gezonde cel om groei te stimuleren door te helpen maken DNA, alsmede om de hersenfunctie. Vitamine K activeert eiwitten essentieel voor de vorming van bloedstolsel. Volwassenen hebben dagelijks 90 en 125 microgram vitamine K nodig. Een portie verse peterselie bevat 984 microgram, terwijl een portie koriander 186 microgram, beide bieden meer dan een dagje levering van vitamine K. heeft Zowel mannen als vrouwen moeten dagelijks 400 microgram folaat. Een portie verse peterselie bevat 91 microgram folaat, ongeveer 23 procent van de dagelijkse behoefte, terwijl een portie verse koriander 37 microgram folaat biedt, die is ongeveer 9 procent.

Ijzer- en vitamine C

Peterselie en koriander zorgen voor ijzer en vitamine C. Je lichaam maakt gebruik van ijzer aan hemoglobine--het eiwit dat rode bloedcellen vervoer zuurstof helpt produceren. Vitamine C helpt uw lichaam absorberen ijzer en versterkt de bindweefsels. Een kopje verse peterselie bevat 90 tot 100 procent van de dagelijkse vitamine C behoefte van een volwassene. Koriander bevat 16 mg vitamine C per beker, die is van 18 tot 21 procent van de dagelijkse behoefte aan volwassenen. Elk kopje verse peterselie bevat 3,7 milligram van ijzer, dat ongeveer 20 procent van de dagelijkse behoefte aan vrouwen en 46 procent voor mannen is. Een kopje van koriander biedt 1 milligram ijzer--6 procent van de dagelijkse behoeften van een vrouw en 13 procent van de behoeften van een man.

Koken met peterselie en koriander

Peterselie en koriander delen soortgelijke toepassingen in de keuken, hoewel zij een aanvulling vormen op verschillende smaken. Probeer ongeveer gehakte peterselie toe te voegen aan een mengsel van gehakte groenten, quinoa en een balsamico vinaigrette van citroen, of gebruik vers gehakte koriander in een zwarte bonen en geroosterde veldsla. Mix de peterselie met de olijfolie, parmezaan en hazelnoten voor een zelfgemaakte Peterselie pesto, of ga voor koriander pesto door het combineren van de verse koriander met rode chili peper vlokken, gehakte amandelen en olijfolie. Als alternatief, verwelken peterselie door roeren in warm, gestoomde groenten--zoals erwten of gesneden wortelen-- of een handvol koriander toevoegen aan Turkije Spaanse peper naar smaak toevoegen.


gerelateerde artikelen