Voeding feiten over groenten en fruit

August 17

Voeding feiten over groenten en fruit

Fruit en groenten zijn, in het algemeen, laag in calorieën en vet maar hoog in vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Omdat fruit de natuurlijke suiker fructose bevatten, bieden ze meer calorieën per portie dan groenten. Het wordt aanbevolen dat de meeste volwassenen ongeveer 2 kopjes van vruchten en groenten 2,5 kopjes dagelijks consumeren.

Plantaardige subgroepen

Voeding feiten over groenten en fruit

Groenten zijn gecategoriseerd in vijf subgroepen, gebaseerd op hun gehalte aan nutriënten en omvatten: donkergroen, zetmeelrijke, sinaasappel, gedroogde bonen en erwten en andere groenten. Voorbeelden van donkere groene groenten zijn paksoi, spinazie en broccoli. Zetmeelrijke groenten bevatten aardappelen, lima bonen, erwten en maïs. Groenten in de categorie 'oranje' omvatten pompoen, acorn/pompoen, yams en wortelen. Gedroogde erwten en bonen zoals bruine bonen, linzen, zwarte bonen en sojabonen worden vaak gecategoriseerd als groente. Andere groenten bevatten asperges, aubergine, paprika en komkommers.

Voedingsstoffen in groenten

Voeding feiten over groenten en fruit

Groenten zijn bronnen van veel voedingsstoffen, met name kalium, folaat, de anti-oxidant vitamines A en E en voedingsvezels. Deze voedingsstoffen helpen ondersteunen orgaan functie in menig opzicht, waardoor groenten een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Bijvoorbeeld kalium helpt bij het handhaven van gezonde bloeddruk, folaat (foliumzuur) helpt bij de productie van rode bloedcellen, vitamine A verbetert immune functie, en vitamine E beschermt cellen tegen vrije radicalen.

Fruit Basics

In tegenstelling tot de groenten, zijn vruchten niet onderverdeeld in subgroepen, maar er verschillende types zoals citrus, bessen en meloenen zijn. Elk type biedt verschillende kwaliteiten, smaken en voedingsstoffen. De calorische inhoud van vruchten zijn over het algemeen hoger dan die van groenten en gemiddelde ongeveer 60 tot 80 calorieën per dosering, minder dan 1 gram vet, met geen cholesterol. Vruchten conserven in siroop of SAP zijn hoger in calorieën als gevolg van de toegevoegde suikers.

Voedingsstoffen in groenten

Voeding feiten over groenten en fruit

Belangrijke nutriënten bijdragen van vruchten bevatten kalium, folaat en voedingsvezels. Waar groenten een goede voedselbron van/beta-carotene vitaminen A en E zijn, fruit bieden meer substantiële bedragen van een andere anti-oxidant voedingsstoffen — vitamine C. vitamine C helpt genezen bezuinigingen en wonden en tanden en tandvlees gezond houdt. Ook helpt bij de absorptie van ijzer, de lichaamscellen beschermt tegen oxidatieve schade door vrije radicalen en verbetert de functie van het immuunsysteem.

Kanker-bestrijding verbindingen

Anti-oxidanten en fytochemicaliën, ziekte te bestrijden voedingsstoffen gevonden in plantaardig voedsel, bieden bescherming tegen cellulaire schade (die kan leiden tot de vorming van tumor). Fruit en groenten zijn bijzonder hoog in anti-kanker voedingsstoffen. Volgens de American Cancer Society omvatten degenen die het meest bescherming tegen de ontwikkeling van kanker bieden citrusvruchten en rode vruchten en groenten zoals bessen, rode uien, watermeloen, granaatappel en bieten. Kruisbloemige groenten, zoals kool, uien, knoflook, bloemkool en broccoli bieden fytochemicaliën die rechtstreeks de groei van kankercellen en de ontwikkeling van tumoren remmen.


gerelateerde artikelen