Rosacea Vs. Dermatitis

April 14

Rosacea en dermatitis zijn voorwaarden van de huid. In deze omstandigheden een ontstekingsreactie in het lichaam resulteert in de huid, zwelling, roodheid en jeuk. Hoewel rosacea meestal bij vrouwen, volgens de National Institutes of Health gezien wordt, dermatitis kan invloed hebben op beide geslachten even. Dermatitis is een meer algemene term die verwijst naar een ontsteking van de huid en kan uit een aantal verschillende oorzaken.

Rosacea

Rosacea wordt beschouwd als een inflammatoire huidaandoening door de Mayo Clinic. Het heeft meestal geïsoleerd op het gezicht, manifesteren als een kleine, rode puistjes of fijne, rode lijnen net onder het oppervlak van de huid. Soms, kan de ontsteking veroorzaken de huid te dikken langs het voorhoofd, de wangen en de kin, waarschuwt de National Institutes of Health. Het kan zelfs leiden tot een jeuk of brandend gevoel in de ogen.

Dermatitis

In tegenstelling tot de rosacea, dermatitis is niet een specifieke voorwaarde. De Mayo Clinic en de American Academy of Dermatology dermatitis beschrijven als een groep van stoornissen, met inbegrip van atopische, seborrheic, nummular, stase zowel contact rassen. Elk van deze aandoeningen betekent ontsteking van de huid dat gaat vaak gepaard met een huiduitslag en jeuk sensatie.

Betekenis

De oorzaak van rosacea is nog steeds onbekend, volgens de NIH. De Mayo Clinic website attributen rollen in haar ontwikkeling tot genetica en milieu. Mensen die lijden aan rosacea treedt een flareup als gevolg van temperatuurveranderingen, blootstelling aan de zon, stress, corticosteroïden, kruidig voedsel, alcohol, geneesmiddelen op recept en zelfs hete baden.

Met dermatitis, is de oorzaak afhankelijk van het type van wanorde op het gebied van de huid. Sommige van de meer voorkomende oorzaken zijn genetica, allergenen en irriterende stoffen. Mensen die lijden aan een vorm van dermatitis kan last hebben van huidontsteking van zeep, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Ze kunnen reageren op parfums, cosmetica, huid crèmes, corticosteroïden of vegetatie. Dermatitis kan een gevolg zijn van droge huid, een defecte immune reactie of een andere gezondheidstoestand.

Behandeling

Als de oorzaken van deze huidaandoeningen, verschillen de behandelingen. Voor rosacea, kan een zorgverzekeraar een combinatie van actuele en orale medicatie voorschrijven. Crèmes met benzoyl peroxyde, tretinoïne of azelaic zuur, in combinatie met een mondeling antibioticum, kan verminderen ontsteking en andere bijbehorende symptomen, reliëf, volgens de Mayo Clinic website te bewerkstelligen.

Voor dermatitis zijn met hydrocortison crèmes vaak de eerste cursus van behandeling, omdat deze actuele medicatie op de meeste vormen van dermatitis werkt. Topische behandeling wordt gebruikt in combinatie met orale medicatie, zoals antihistaminica of antibiotica, volgens de American Academy of Dermatology.

Preventie/oplossing

Niet kan er een manier om te voorkomen dat de huidvoorwaarden zelf, maar mensen kan maatregelen treffen om te voorkomen dat flareups in zowel rosacea en dermatitis. De meest effectieve preventie is te volgen van het behandelplan opgezet door een medische professional, volgens de Mayo Clinic. Het is ook belangrijk om te begrijpen van mogelijke triggers. Aangezien deze van persoon tot persoon variëren kunnen, duurt het enige tijd en observatie om te bepalen wat de oorzaak is van een uitbraak.


gerelateerde artikelen