Levensmiddelen & vitaminen die bloed vorming helpen

May 25

Levensmiddelen & vitaminen die bloed vorming helpen

Vitaminen B6, B12, folaat en het mineraal ijzer spelen belangrijke rol bij de vorming van het bloed.

Het verkrijgen van voldoende hoeveelheden van deze voedingsstoffen door het eten van een gezonde evenwichtige voeding bestaat uit een verscheidenheid van voedingsmiddelen van dierlijke en plantaardige bronnen. Een B-vitamine of ijzertekort kan invloed hebben op het vermogen van uw lichaam te vervoeren van zuurstof naar de cellen en weefsels en kan leiden tot bloedarmoede, symptomen daarvan vermoeidheid en zwakte omvatten.

Vitamine B6

Vitamine B6 is ook bekend als pyridoxine, pyridoxal en pyridoxamine. Het is nodig om hemoglobine, de rode eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof naar de weefsels vervoert en cellen in het lichaam. Vitamine B6 helpt ook de lymfoïde organen gezond houden--deze organen vervaardiging leucocytten om infecties te bestrijden. Goede bronnen van vitamine B6 zijn verrijkte granen, aardappelen, bananen, garbanzo bonen, kipfilet, varkensvlees, rundvlees, forel en zonnebloem zaden. De voeding aanbevolen hoeveelheid van vitamine B6 voor volwassen mannen en vrouwen is 1,3 mg, stelt het kantoor van Dietary Supplements.

Vitamine B12

Vitamine B12 of cobalamine, is nodig voor de synthese van rode bloedcellen in het beenmerg weefsel. Goede bronnen omvatten lever, verrijkte ontbijtgranen, forel, zalm, yoghurt, melk, kaas en eieren. Er is algemene overeenstemming dat B12 uit plantaardige bronnen, zoals algen, zeewier en gefermenteerde soja is onwaarschijnlijk om te voldoen aan de dieetbehoeften, de Vegetarian Society zegt. De voeding aanbevolen hoeveelheid van vitamine B12 voor mannen en vrouwen van 14 jaar en meer dan 2,4 mcg, is volgens het kantoor van Dietary Supplements. Vitamine B12 tekort kan leiden tot de oprichting van abnormale rode bloedcellen bekend als megoblasts, merkt de Vegetarian Society.

Folaat

Folaat, waarvan de synthetische vorm foliumzuur is, is een vitamine van de B-groep die nodig zijn voor het maken van rode bloedcellen. Goede bronnen omvatten verrijkte ontbijtgranen, rundvlees lever, koe erwten, spinazie, asperges, gebakken bonen, groene erwten en broccoli. Het aanbevolen dieet toelage van folaat voor mannelijke en vrouwelijke volwassenen is 400mcg. Een folaat deficiëntie kan optreden wanneer er een toegenomen behoefte aan folaat, zoals tijdens de zwangerschap, of als te weinig folaat uit de voeding wordt verkregen. Sommige medicijnen kunnen interfereren met folaat metabolisme. Folaat deficiëntie kan resulteren in grote rode bloedcellen die onvoldoende hoeveelheid hemoglobine bevatten, zegt het Bureau van Dietary Supplements.

Ijzer

Het mineraal ijzer is een belangrijk onderdeel van hemoglobine. Heem ijzer uit dierlijke bronnen wordt geabsorbeerd gemakkelijker dan non-Heem ijzer uit plantaardige bronnen. Goede bronnen van ijzer zijn kippenlever, oesters, rundvlees, Turkije, verrijkte ontbijtgranen, sojabonen, linzen, kidney bonen, blackstrap melasse en spinazie. Het aanbevolen dieet hoeveelheid ijzer voor mannetjes en vrouwtjes van 19 tot 50 jaar oud is 8mg en 18mg respectievelijk, zegt het Bureau van Dietary Supplements. Ijzertekort wordt veroorzaakt door het eten van te weinig ijzer-rijk voedsel, arme ijzer absorptie, bloedverlies of snelle groei. Zwangere vrouwen, vrouwen in de reproductieve leeftijd en kinderen lopen het grootste risico van ijzertekort, neemt nota van de Universiteit van Maryland Medical Center.


gerelateerde artikelen