Kenmerken van een manische depressieve persoon

April 22

Manische depressie, ook wel genoemd bipolaire wanorde, is een aandoening die beïnvloedt van maar liefst 2 miljoen Amerikanen, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center. De effecten variëren van mild tot ernstige, en zijn tijd span varieert van korte, sporadische afleveringen tot chronische en op lange termijn. Zowel kinderen als volwassenen kunnen lijden aan bipolaire wanorde, hoewel de aandoening zich anders in verschillende leeftijdsgroepen manifesteert.

Stemmingswisselingen

Polar extremen van verdriet en opgetogenheid karakteriseren de symptomen van manische depressie. MayoClnic.com beschrijft de depressieve aspect van deze aandoening als met betrekking tot gevoelens van verdriet en leegte die bijna 24 uur per dag, zeven dagen per week laatste. De persoon kan voelen waardeloos, overweldigd door neerslachtigheid en suïcide.

Een manische episode impliceert het tegenovergestelde uiterste. Gevoelens van euforie wolk oordeel van de persoon. Ze kan vertonen extreme noties van grandeur, geniet roekeloos hedonistische gedrag, rennen gedachten hebben en worden snel afgeleid.

Een persoon met bipolaire wanorde cycli tussen de episoden van depressie en episodes van manie.

Eten en slapen veranderingen

Een persoon met een bipolaire stoornis vertonen vaak wijzigingen in zijn normale eten of slaappatroon. MayoClinic.com merkt op dat die in het midden van een grote depressieve episode geen belang bij normaal gesproken plezierige activiteiten, zoals het eten hebben kunnen. Slapen gewoonten kan veranderen zodat dat de persoon min of meer dan normaal slaapt. Slapeloosheid is gemeenschappelijk, zoals de neiging om langere uren slapen.

Terwijl manic, treedt een individu een overmaat van energie en een verminderde behoefte aan slaap. Hij kan zich klaar om te beginnen een nieuwe dag na slechts een paar uur in bed.

Onvermogen om te concentreren

Manic zowel de depressieve episoden in bipolaire iemands leven kunnen invloed hebben op haar vermogen om te concentreren. De Universiteit van Maryland Medical Center verklaart dat depressieve personen vaak een verminderde capaciteit voor het concentreren vertonen en het nemen van beslissingen, terwijl het rennen gedachten en distractibility, die kenmerkend zijn voor de manic fase van bipolaire wanorde, ook aan problemen in concentratie bijdragen.

Veranderingen in het energieniveau

Die in een depressieve fase vaak vertonen sterk sedentair gedrag en vermoeidheid. Een manic fase kan leiden tot hyperactieve intensiteit bij het nastreven van doelstellingen, zoals wok of school activiteiten, hoewel deze intensiteit niet noodzakelijkerwijs productief. MayoClinic.com merkt op dat om te worden beschouwd manie, "de verstoring van de stemming moet ernstig genoeg om merkbare problemen geven op het werk, op school of in de gebruikelijke sociale activiteiten of relaties."


gerelateerde artikelen