Gluten-vrije diëten & artritis

March 21

Gluten-vrije diëten & artritis

Gluten is een vorm van eiwitten in voedingsmiddelen waarin tarwe, gerst en rogge. Terwijl vele mensen gluten zonder problemen, voor anderen eten kunnen, gluten draagt bij aan ontsteking in de dunne darm. Dit kan een aantal onaangename symptomen, waaronder pijn in de gewrichten veroorzaken. Terwijl het eten van een glutenvrij dieet is niet voor iedereen, blijkt een studie van het Zweedse Karolinska Instituet dat een gluten-vrij dieet reumatoïde artritis-patiënten kan helpen.

Gluten-vrij dieet betekenis

Om te eten een glutenvrij dieet, moet u bepaalde voedingsmiddelen volledig vermijden. Het gaat hierbij om gerst, bulgur, kamut, rogge, tarwe en spelt. Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten ook gluten, met inbegrip van koekjes, brood, gebak, pasta's en sauzen. Tenzij een product wordt aangeduid als "glutenvrij", vermijden als je een glutenvrij dieet volgen. U kunt, eet voedsel zoals maïs en maïsmeel, polenta, quinoa, rijst. Voedsel zoals fruit, groenten, vers vlees en aardappelen die niet verwerkt bevatten geen gluten.

Onderzoek

Het Karolinska Instituet-studie, die werd gepubliceerd in het maart 2008 nummer van "Arthritis Research & Therapy", studeerde 66 reumatoïde artritispatiënten. Reumatoïde artritis is een auto-immune ontstekingsziekte die oorzaken van gewrichtspijn en zwelling in het lichaam. De deelnemers werden toegewezen aan het eten van een veganistisch dieet met glutenvrije voedingsmiddelen of uitsluitend een veganistisch dieet. Deelnemers werden gecontroleerd voor factoren bekend te veroorzaken van ontsteking, zoals cholesterolgehalte, na drie en twaalf maanden voor deelname. Bij conclusie van de studie vonden de onderzoekers dat een glutenvrij veganistisch dieet het meest effectief was in het verminderen van inflammatoire stoffen in het lichaam.

Uitleg

Wanneer onderzoek deelnemers een vegan glutenvrij dieet aten, ervaren ze verhoogde niveaus van beschermende antistoffen in het bloed, die helpen om te vechten uit inflammatoire factoren die aan reumatoïde artritis bijdragen. Terwijl de onderzoekers hebben het mechanisme waarmee een gluten-vrij dieet vermindert ontsteking niet duidelijk gedefinieerd, theorie Johan Frostegard, een van de studie van lood onderzoekers, dat een minder bloed vetten bijgedragen tot het verminderen van de oorzaken van reumatoïde artritis.

Artrose

Bestaan van de twee belangrijkste vormen van artritis: reumatoïde artritis en artrose. Artrose is verschillend van reumatoïde artritis, want het is een degeneratieve aandoening die als gevolg van de slijtage op uw gewrichten na verloop van tijd plaatsvindt. Omdat artrose het gevolg van fysieke wijzigingen aan een gezamenlijke is, kan een gluten-vrij dieet niet effectief herstel van de gewrichten. Nochtans, voor sommige patiënten een gluten-vrij dieet veroorzaakt pijn in de gewrichten. Daarom kan een gluten-vrij dieet wat pijn ervaren door degenen die al artritis gewrichten verminderen.


gerelateerde artikelen