Bevat vitamine D oestrogeen?

October 26

Bevat vitamine D oestrogeen?

Wetenschappers en voedingsdeskundigen classificeren vitamine D als een vetoplosbare vitamine, wat betekent dat het de aanwezigheid van vet cellen voor absorptie vereist en dat het lichaam vitamine D in vet en levercellen kunt opslaan. Hoewel officieel geclassificeerd als een vitamine, is de actieve vorm van vitamine D eigenlijk een steroïde hormoon vergelijkbaar met andere steroïde hormonen zoals oestrogeen. Vitamine D bevat geen oestrogeen, maar de twee hormonen invloed kunnen zijn op elkaar en ze beide spelen een cruciale rol bij het handhaven van gezonde botten.

Oestrogeen

De term "oestrogeen" beschrijft een aantal hormonen waaronder estriol, Estron en estradiol. Hoewel oestrogeen hormonen bij mannen en vrouwen voorkomen, zal dit artikel bespreken oestrogeen ten opzichte van de vrouw lichaam omdat de interactie met vitamine D en rol in de sterkte van de botten meer bij vrouwen dan mannen uitgesproken is. De rol van oestrogeen hormonen, is zoals met elk hormoon, het dragen van informatie of instructies van de ene groep van cellen naar een andere. Bij vrouwen, worden de meerderheid van oestrogeen hormonen geproduceerd in de eierstokken, bijnieren en vetweefsel. Oestrogeen hormonen binden aan de oestrogeen receptoren gevonden in de borst, baarmoeder, hersenen, bot, lever en hart.

Vitamine D

Je lichaam krijgt vitamine D uit twee bronnen: het voedsel dat je eet en de zon. Zeer weinig voedingsmiddelen van nature bevatten een vorm van vitamine D, vitamine D3 genoemd, maar ze omvatten rundvlees lever, eigeel en vette vis zoals tonijn en zalm. Voedselfabrikanten versterken andere voedingsmiddelen zoals melk, sinaasappelsap en ontbijtgranen met vitamine D. Uw lichaam produceert het grootste deel van haar vitamine D door blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon. Wanneer geactiveerd door de zon, converteren je huidcellen een stof bekend als 7-dehydrocholesterol in previtamin D3, die vervolgens vitamine D3 wordt. Al deze vormen van vitamine D blijven tot een enzym in de lever, gekend als 25-hydroxylase, bekeerlingen vitamine D3 in 25-hydroxycholecalciferol en vervolgens 1-alpha-hydroxylase in de nieren transformaties in de biologisch actieve vitamine D bekend als 1,25-dihydroxycholecalciferol biologisch inactief.

Effecten op botten

Je lichaam voortdurend breekt oude botweefsel en produceert nieuwe beendermateriaal, waarvoor calcium--een mineraal die kracht tot bone toevoegt. Je lichaam kan niet efficiënt het absorberen van calcium zonder vitamine D. Dit maakt vitamine D vitaal belang voor de botgroei en ontwikkeling. Vitamine D bevordert ook de opname van fosfaat en magnesium, die ook helpen bij het opbouwen van sterke botten. Wanneer een vrouw in de fase van het leven, menopauze genoemd, haar lichaam stopt productie van eieren en de productie van oestrogeen daalt dramatisch. De daling in oestrogeenniveaus verhoogt het tarief van botverlies en kan leiden tot een aandoening bekend als osteoporose, een aandoening van de dunne, zwakke botten. De interactie tussen oestrogeen en vitamine D kan bijdragen aan dit effect.

Interacties

De aanwezigheid van oestrogeen kan invloed hebben op de productie van de biologisch actieve vorm van vitamine D, volgens onderzoek gepubliceerd in het "The Journal of Clinical Endocrinologie en metabolisme." In deze studie behandeld artsen een groep vrouwen met osteoporose met oestrogeen. De groep die de oestrogeen behandeling ontvangen ervaren een toename van de calcium absorptie. Bij het testen van de hoeveelheid biologisch actieve vitamine D in het bloed, de studie bleek een verhoging die gecorreleerd met de toename in calcium absorptie. De wetenschappers geconcludeerd dat oestrogeen de productie van actieve vitamine D verhogen kan door het stimuleren van het enzym 1-alpha-hydroxylase in de nieren.


gerelateerde artikelen